Today.ua

Восени Україна отримає GLSDB: навіщо потрібні ці ракети

США передадуть Україні високоточні ракети GLSDB восени 2023 року, тобто пізніше, ніж очікувалося. Про це проінформувала заступник глави Пентагону з міжнародних питань Лаура Купер.

За її словами, затримка із передачею до ЗСУ ракет GLSDB пов'язана з тим, що концерн Saab не встигає їх виробляти.

Про те, що США у рамках нового пакету військової допомоги передадуть Україні ракети GLSDB, стало відомо у січні 2023 року. Очікувалося, що ЗСУ, зокрема, отримають ці сучасні боєприпаси навесні чи влітку 2023 року. Але в якій кількості не уточнювалося.

Тепер виявилося, що Saab не встигає виробляти ракети GLSDB. Тому українські захисники отримають їх не раніше осені поточного року.

Що це за GLSDB? Які основні тактико-технічні характеристики цієї ракети?

GLSDB розшифровується як Ground Launched Small Diameter Bomb. Це високоточна крилата ракета (фактично крилата авіабомба) класу "земля-земля" для реактивної артилерії M270 та M142 HIMARS. Вона поєднує в собі авіаційну бомбу GBU-39 із ракетним двигуном від реактивного снаряда M26.

Ракету GLSDB розробив шведський концерн Saab за активної допомоги американській корпорації Boeing. Армія США прийняла на озброєння ці ракети, мабуть, у 2019 роцї.

Довжина GLSDB становить 1800 мм, маса – 130 кг, маса бойової частини – 93 кг. Максимальна дальність стрілянини – 150 км. Тобто боєголовка такої ракети важить на 25% більше, ніж боєголовка стандартної ракети GMLRS у РСЗВ HIMARS. Завдяки GPS-наведенню та інерційній навігаційній системі GLSDB може точно вразити ціль набагато далі, ніж стандартні 227-мм ракети у M142 HIMARS/M270 MLRS.

Плануючі бомби (ракети) GLSDB можуть атакувати цілі, які розташовані, наприклад, на протилежних схилах гір або в ярах. Вогонь можна вести як одиночними пострілами, так і залпом.

Слід зазначити, що GLSDB може маневрувати. Тобто вона може оминати різні наземні перешкоди. Стандартні ракети американських систем РСЗВ це не можуть.

Ракети GLSDB завдяки своїй дальності та високій точності можуть дуже допомогти у боротьбі з російськими окупантами. Головне, щоб Україна отримала їх у достатній кількості. До речі, GLSDB коштує вїдносно недорого.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна отримає американські ракети AIM-120 класу "повітря-повітря".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ