Today.ua

Пенсії в новому році: хто може розраховувати на підвищення

З 1 січня 2020 року мають підвищити пенсії для окремих категорій українців.

Про це повідомили в прес-службі одного з обласних Головних управлінь Пенсійного фонду України.

Як стало відомо, з першого дня наступного року збільшать мінімальний розмір пенсії для тих осіб, хто досяг 65-річного віку і володіє тривалим страховим стажем.

"Законом України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" передбачено зростання мінімальної заробітної плати у 2020 році до рівня 4723 грн. У зв'язку з цим з 1 січня 2020 року перераховано мінімальний розмір пенсійних виплат для пенсіонерів, які  не працюють і досягли віку 65 років та мають страховий стаж не менше 30 років для жінок і 35 років для чоловіків ", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, якщо говорити про розмір пенсії за віком, встановленої для зазначеної вище категорії осіб в розмірі 40 відсотків від нової величини мінімальної заробітної плати, з 1 січня 2020 року має вирости до 1889,20 грн.

Пенсії перерахують автоматизованим способом згідно з матеріалами пенсійних справ.

Що стосується категорії пенсіонерів, які досі працюють, їх перерахунками, використовуючи новий показник мінімальної заробітної плати, займуться тільки, коли вони звільняться з роботи або припинять підприємницьку діяльність.

Тим, кому лише виповниться 65 років у 2020 році, пенсії порахують заново після досягнення відповідного віку при наявності у них необхідного страхового стажу.

Як повідомлялося раніше, якщо ви хочете зробити прогнозний розрахунок майбутньої пенсії, можете скористатися електронним сервісом «Пенсійний калькулятор».

Нагадаємо, якщо вам не вистачає необхідного страхового стажу для отримання пенсії, не впадайте у відчай. Головне - добре вивчити законодавство України, яке надає альтернативу на цей випадок. Варіант наближення до розв'язання проблеми - тимчасова державна соціальна допомога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ