Today.ua

“Жодного разу не ходила в синагогу“: єврейку Волчек відспівали в традиціях православ'я

Галину Волчек, яка раптово померла на 87 році життя, відспівували у православному храмі Софії Премудрості Божої. При цьому сама актриса і художній керівник театру "Современник" була за походженням чистокровної єврейкою.

Незважаючи на єврейське коріння Галини Волчек, відправу за покійною вирішено було відслужити у православному храмі. Сама Галина Борисівна не раз за життя розповідала про те, що традиції православ'я їй ближче, ніж єврейська культура та релігія. Втім, вона ніколи не приховував свого єврейського походження. І мати, і батько її були чистокровними євреями.

Однак так склалося, що Галину Волчек змалку виховувала російська няня.

"Я чула від неї слова "Трійця", "Червона гірка" тощо. Страв єврейських у нашому будинку ніхто ніколи не робив. Я жодного разу не заходила в синагогу, не знала тієї культури", - згадувала згодом Волчек.

При цьому вона не знала ані івриту, ані їдишу та вважала себе давно й остаточно "зросійщеною". Вона не приховувала, що православ'я їй ментально ближче. Тому було вирішено відправляти її в православному храмі в самому центрі Москви, навпроти Кремля. В свій час там проводжали у вічність від земного буття й інших іменитих акторів "Современника": Табакова, Покровську, Гвоздіцкого.

Нагадаємо, кількома днями раніше актрисі раптово стало погано, і її відвезли в лікарню. Там вона і померла в реанімації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ