Today.ua

Новий китайський електрокар Changan Lumin за запасом ходу 301 км коштує $8500

У Китаї почалися продажі електромобіля Changan Lumin із збільшеним до 301 км запасом ходу на одній підзарядці батареї. Він коштує від 8500 доларів.

У серпні 2023 року китайська компанія Changan Auto почала продавати оновлений міський електромобіль Changan Lumin. Його збудували на електричній платформі EPA0. Це один із наймасовіших електрокарів у Китаї. У 2022 році в Піднебесній продали понад 120 тисяч електромобілів Lumin.

Довжина Lumin складає 3270 мм, ширина – 1700 мм, висота – 1545 мм, а колісна база – майже 2000 мм. Він розрахований на чотирьох осіб. Lumin позиціонується як справжній міні-електромобіль, побудований на електричній платформі EPA0. Чому саме на цьому наголошують? Тому що багато сучасних електромобілів побудовано на базі моделей з двигуном внутрішнього згоряння.

У салоні є триспицеве кермо, 10,25-дюймовий сенсорний дисплей інформаційно-розважальної системи і плаваючий РК-дисплей в центральній області управління. Є функції керування голосом та Bluetooth. Покупцям пропонують три варіанти кольору салону.

У стандартній комплектації Changan Lumin оснащується електродвигуном потужністю 30 кВт. Запас ходу у такого електрокара – 205 км. Його максимальна швидкість сягає 101 км/год. Нова топова версія оснащується електромотором потужністю 35 кВт. У топової версії запас ходу становить 301 км. Ще одна перевага топової версії перед стандартною версією полягає в тому, що вона має можливість швидкої підзарядки батареї постійним струмом. Це надзвичайно корисна функція для сучасних міських електромобілів.

Зокрема, батарею топової комплектації Lumin можна зарядити з 30% до 80% лише за 30 хвилин. Така зарядка батареї виконується за кімнатної температури.

У стандартній комплектації електромобіль Changan Lumin з запасом ходу 205 км коштує від 7 500 доларів, а в топової комплектації із запасом ходу 301 км - від 8 500 доларів.

Чи продаватиметься Changan Lumin в Європі та в Україні? Найближчим часом навряд. Але не виключено, що через кілька років на Старому континенті все ж таки з'явиться європейська версія цієї моделі.

Китайські автовиробники останнім часом почали активно виходити на ринок Європи. В Україні теж щороку збільшуються продажі машин, зроблених у Китаї. Особливо електромобілів. Щоправда, більшість китайських електрокарів у нашу країну ввозять неофіційно. Наприклад, електричні кросовери Volkswagen ID.4 та Honda M-NV.

Нагадаємо, раніше в Європі дебютував електричний кросовер Citroen e-C3 із запасом ходу 320 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ