Today.ua

Новий рік: Скільки можна випити алкоголю, якщо вранці потрібно сідати за кермом?

Наближається Новий рік з святковим застіллям. Взяти участь у святі хочеться всім, але водіям іноді доводиться від чогось відмовитися. Скільки можна випити на початку застілля, щоб потім сісти за кермо?

Насамперед нагадаємо, що за кермом взагалі не потрібно пити. І це всі прекрасно знають. Алкоголь виводиться з організму довго, і тому стан алкильного сп'яніння триває теж довго.

Існує кілька ступенів сп'яніння. У першого ступеня (у крові – 0,1 – 0,3 проміле) практично немає симптомів. Сп'яніння може виявити тільки спеціальний прилад. Але прилад може показати мінімальний вміст алкоголю навіть якщо людина вживав деякі продукти.

Наприклад, 0,2 проміле дадуть шоколадні цукерки, м'ятні льодяники, перестиглий банан або йогурт. Невеликий «градус» є в кефірі, кумисі, айрані, квасі і навіть у фруктових соках. У свою чергу, безалкогольне пиво забезпечить вам до 0,6 проміле!

Також певне проміле може дати вживання деяких медичних препаратів. Наприклад, «Корвалол» забезпечить 0,1 проміле.

В Україні допустимий рівень вмісту алкоголю в крові - 0,2 проміле. Це зроблено для того, щоб уникнути різних помилок.

Друга стадія сп'яніння - до 0,6 проміле. В такому стані сідати за кермо не можна. Потрібно дочекатися, коли організм розщепить алкоголь. У середньому алкоголь виводиться з організму зі швидкістю 0,15 проміле в годину. Але багато чого залежить від статі людини, віку, ваги, фізичного стану, метаболізму, і так далі.

Так скільки можна випити за кермом, вірніше – перед тим, як зробити двох-тригодинну перерву і сісти за кермо?

У середньому, 200 грам сухого вина досягнуть рівня 0,2 проміле в крові людини через 30 – 70 хвилин, 100 грам горілки – через 90 – 110 хвилин.

У таблицях наведені більш конкретні цифри. Але, повторимося, швидкість виведення алкоголю з організму залежить від багатьох факторів, і часто вони – індивідуальні. Тому якщо знаєте, що вам скоро потрібно сідати за кермо, то краще взагалі не пити.

З наступаючим Новим роком, друзі!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ