Today.ua

Почалося серійне виробництво української САУ 2С22 “Богдана“

Почалося серійне виробництво нової української колісної самохідної артилерійської установки 2С22 "Богдана". Про це повідомив генеральний директор компанії "Українська Бронетехніка" Владислав Бельбас.

2С22 "Богдана" випускатимуть на кількох шасі. Швидше за все, на вантажівках МАЗ-6317 (вони є у ЗСУ) та Tatra T815-7T3RC1 (їх замовляють у Чехії) з модульною кабіною Puma. Але також може бути використане шасі вантажівки MAN.

Поки що ми бачили САУ 2С22 "Богдана" тільки на шасі КрАЗ-6322. На цьому шасі було створено перший прототип цієї самохідної артилерійської установки.

Скільки планують випускати САУ 2С22 "Богдана" - не відомо. Мабуть, це залежатиме від іноземних постачальників комплектуючих (зокрема і стволів зброї).

Наразі на озброєнні ЗСУ є кілька самохідних артилерійських установок "Богдана". Вони довели свою ефективність у знищенні російських окупантів. Компанія "Українська бронетехніка" планує модернізувати цю САУ. Вона, наприклад, має отримати новий автомат заряджання.

2С22 "Богдана" - це колісна артилерійська установка калібру 155 мм. Її розробив Новокраматорський завод важкого верстатобудування. Перші версії, як ми вже говорили, збудували на шасі КрАЗ-6322. Але після початку повномасштабного вторгнення в Україну російських окупаційних військ "Богдану" почали випускати на шасі МАЗ-6317. На цьому ж шасі, до речі, збудовано командирську машину РКП-360 протикорабельного ракетного комплексу РК-360МС "Нептун".

2С22 "Богдана" на шасі КрАЗ-6322 важить 28 тонн. Боєкомплект – 20 снарядів. Гармата оснащується сучасною системою керування вогнем. Скорострільність складає 5-6 пострілів за хвилину. Дальність стрілянини – 40-60 км, залежно від типу боєприпасу.

"Богдану" на новому шасі отримала, як ми вже говорили, нову модульну кабіну Puma. Вона має новий автомат заряджання. Екіпаж – 5 осіб. Які її головні тактико-технічні характеристики - не повідомляється. Зрозуміло, що цю інформацію зараз слід тримати в секреті.

За даними видання АрміяInform, українські солдати дуже добре відгукуються про САУ 2С22 "Богдан". Вони відзначають високий рівень автоматизації цієї самохідної артилерійської установки та її ефективність. Нова версія з автоматом заряджання поставить українську САУ практично в один ряд з ефективності з французькою колісною самохідною артилерійською установкою Caesar. Але і зараз "Богдана" за своїми характеристиками схожа на Caesar.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна вже отримала 100 польських бронетранспортерів Rosomak.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ