Today.ua

На виборах в Грузії перемагає правляча партія: соратники Саакашвілі збирають Майдан

Грузія може стати ще однією пострадянський країною, яка підхопить естафету "майданів". Втім, своя Революція Троянд там вже була у 2003 році, тому грузинам до повалення влади таким шляхом не звикати. Цього разу народ знову може піднятися через невдоволення результатами проведених парламентських виборів.

Попередні результати, які відбулися вчора, 31 жовтня, парламентських виборів, задовольнили не всіх громадян. Так, згідно з оголошеними даними, на виборах до парламенту впевнено перемагає правляча партія "Грузинська мрія". За неї віддали голоси трохи більше 48% виборців. При цьому найбільша опозиційна партія "Єдиний національний рух", створена Міхеїлом Саакашвілі та його соратниками, набирає близько 27% голосів. Вона на другому місці. А загалом у парламент Грузії, завдяки низькому одновідсотковому бар'єру, за попередніми даними, проходять дев'ять партій.

Незважаючи на хороший результат виборів, політсила Міхеїла Саакашвілі розраховувала на інші цифри. Представник "Єдиного національного руху" Тіна Бокучава вже заявила про вкрадену у них перемогу. За її словами, ЦВК оголосила попередні результати із запізненням через те, що всю ніч відбувалися масштабні фальсифікації. А насправді результати передвиборчих соцопитувань пророкували перемогу саме їхній політсилі. (Таке враження, що всім опозиціонерам, які програли, хтось один пише сценарії, - авт.) Тому опозиція закликає людей виходити на вулиці, щоби відстояти свій вибір.

"Я закликаю всіх, незалежно від того, який вибір вони зробили, підтримуючи опозиційну партію, вийти на вулиці сьогодні о четвертій годині дня, тому що зараз найголовніше - відстояти свій вибір", - звернулася до співгромадян Тіна Бокучава.

При цьому стало відомо, що Міхеїл Саакашвілі, який зараз живе і працює в Україні, відмовився від посади грузинського прем'єр-міністра, на яку його хотіли висунути однопартійці. Він також заявив, що відмовляється від усіх можливих посад, які могли б йому пропонувати в грузинському уряді.

Втім, в ситуації, що склалася, його відмова і не знадобилась би. Набравши таку кількість голосів, правляча партія може фактично одноосібно сформувати новий уряд.

Нагадаємо, нещодавно під час зустрічі Міхеїла Саакашвілі з грузинською діаспорою в Греції, з натовпу вибіг невідомий і кілька разів ударив Міхо по голові. Однак голова у колишнього грузинського гаранта виявилася міцною, і він навіть зумів провести заплановану зустріч з людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ