Today.ua

Чи можна обдурити товщиномір при показі авто?

Купуючи б/в автомобіль, хочеться переконатися, що його кузов не ремонтували. Для цього використовують спеціальні індикатори під назвою "Товщиномір". Чи можна їх обдурити?

У автомобілів заводське лакофарбове покриття становить зазвичай 100-140 мікрометрів. Якщо ж деталь рихтували, то під шаром фарби може бути шар шпаклівки. Якщо деталь просто змінювали, то після фарбування товщина ЛФП буде близько 200 мікрометрів. Якщо пошкодували грунтовку, то ЛФП може взагалі виявитися менше 100 мікрометрів.

Товщиноміри виявляють ознаки шпаклівки, перефарбовування і заміни деталей. Якість перевірки багато в чому залежить від принципу пристрою і від виробника. Якщо індикатор дешевий, то він частіше допускає помилки.

Найпростіший і недорогий індикатор – магнітний. У ньому магніт з'єднаний зі стрілкою. Чим ближче магніт до металу, тим на більший кут відхиляється стрілка.

Більш точні прилади – електромагнітні. Вони функціонують на базі датчиків з ефектом Холла або на принципі електромагнітної індукції.

Але навіть точні прилади можуть не відрізнити перефарбовування. Особливо, якщо майстер, який фарбував автомобіль, мав високу кваліфікацію. У випадку з пластиком взагалі допоможе тільки дуже дорогий ультразвуковий товщиномір.

Тому при покупці б/в автомобіля не слід сліпо довіряти індикаторами. Найкраще ретельно огляньте машину. Не зайве буде також звернути увагу на особу продавця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ