Today.ua

Шахраї обдурили покупців автомобілів на 20 млн грн

В Україні правоохоронці викрили та затримали учасників злочинної групи, які шахрайським шляхом привласнили понад 20 млн грн, продаючи неіснуючі автомобілі для ЗСУ. Про це повідомила прес-служба Офісу генпрокурора України.

За даними досудового слідства, у складі цієї злочинної групи було 4 особи. Вони діяли на території п'яти областей.

Фігуранти розміщували в Інтернеті оголошення про продаж автомобілів за заниженою ціною із доставкою з-за кордону. Обов'язкова умова – передплата. Отримавши гроші на банківські картки, шахраї переставали виходити на зв'язок із покупцями та не виконували взяті на себе зобов'язання.

Серед ошуканих клієнтів є військовослужбовці та волонтери, які хотіли купити автомобілі для ЗСУ. Але шахраї продавали не лише неіснуючі автомобілі, а й неіснуючі квадрокоптери. За попередніми даними, загальна сума збитків становить понад 20 млн гривень.

За даними фактами правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 3, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України (Шахрайство). Максимальне покарання за цією статтею – 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

У рамках розслідування цього злочину поліцейські провели 22 санкціоновані обшуки в Одеській, Дніпропетровській, Харківській, Хмельницькій та Черкаській областях. Правоохоронці виявили та вилучили 87 банківських карток, ноутбуки, мобільні телефони, СІМ-картки, які доводять скоєння злочинів. Також у фігурантів вилучили готівку.

Всім фігурантам вже повідомили про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України. Досудове слідство триває. Встановлюються всі обставини цих злочинних епізодів.

Чи отримають жертви цих шахраїв назад свої гроші? Можливо, колись це й станеться. Якщо суд прийме відповідне рішення. Але ми у цьому далеко не впевнені.

Під час війни з російськими окупантами в Україні активізувалися шахраї, які продають неіснуючі автомобілі для ЗСУ. Часто їхніми жертвами стають волонтери. Та й прості громадяни, які хочуть купити собі автомобіль, теж потрапляють на "вудку" шахраїв.

При покупці автомобіля через Інтернет потрібно дотримуватися простих правил, і тоді ризик нарватися на шахрая знижується. Переконайтеся, що ви маєте справу з надійним продавцем (копія паспорта, яка показана через месенджер, - це не доказ надійності). Переказуйте гроші тільки після того, як отримаєте та огляньте автомобіль.

Раніше поліція викрила п'ятьох мешканців Кременчука, які продавали в Інтернеті неіснуючі автомобілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ