Today.ua

Масляна 2020: коли починати святкувати та чим пригощати гостей

Масляна 2020 в Україні починається 24 лютого, і триватиме цілий тиждень, до 1 березня. При цьому у даного свята немає фіксованої дати. Це пов'язано з тим, що час святкування залежить від дати Воскресіння Христового.

Масляна зазвичай зустрічається за тиждень до Великого посту, який починається за 7 тижнів до Великодня. В цьому році православна Пасха випала на 19 квітня, а Великий піст починається 2 березня.

Наші предки знали, що таке Масляна, дуже давно. Це язичницьке свято, яке символізує поклоніння Сонцю. Був час, коли свято збігалося з днем ​​весняного рівнодення.

Коли прийшло християнство, то церква зберегла старий звичай зустрічі весни, але пристосувала його до початку Великого посту. Масляний тиждень також називають сирним тижнем або м'ясопусною седмицею.

Це пов'язано з тим, що м'ясо в цей період вже не можна, а сир, яйця і молоко - можна. При цьому саме з цих продуктів дозволено готувати страви, коли Масляна.

Головним символом є млинці, які символізують сонце. Зазвичай запрошують гостей і самі ходять в гості. Млинці начиняють різними начинками. За традицією найперший млинець віддавався бідним. Таким чином, люди поминали померлих родичів.

Крім млинців люди готують пироги, вареники, сирники, оладки, пампушки, булочки і різну випічку. В останній день Масляної - Прощену неділю головним блюдом на столі є яєчня.

У народі Масляна була довгоочікуваним святом, який супроводжувався гучними гуляннями, застіллями, іграми, піснями, катаннями з гірок на санях, стрибками через вогнище і спалюванням солом'яного опудала зими.

Нагадаємо, коли була  Масляна 2019,  повідомлялося, наскільки в Україні подорожчали млинці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ