Вважається, що якщо ви не любите чай, то це говорить лише про те, що ви не вмієте вибирати і правильно готувати. Хочете, навчимо?
Фахівці радять вибирати цей напій за ступенем ферментації. Ферментація – це процес окислення соку в чайному листі, який може бути як промисловим, так і природнім.
Білий чай (ферментація 3-10 відсотків)
Цей напій володіє смаком і ароматом. Для такого виду напою збирають всього три верхніх листочки з куща. Заварювати його можна при температурі всього в 60 градусів. Якщо вам попадеться дійсно високоякісний білий чай, він витримає до п'яти заварок.
Жовтий чай (ферментація на 7-10 відсотків)
Крім короткої ферментації листи тримають над гарячим вугіллям. У результаті виходить напій зі злегка підкопченим ароматом. За кольором і смаком він багато в чому нагадує білий чай.
Зелений чай (ферментація до 30 відсотків)
Його вважають найбільш корисним. Та й на смак він більш насичений, ніж два вищеописаних напою. Заварювати зелений чай рекомендується водою, температура якої не нижче 80 градусів. Віддавайте перевагу натуральній заварці, без добавок.
Бірюзовий чай (ферментація до 25-40 відсотків)
Більшу частину чаїв цього сорту виробляють в Тайвані. Краї листів обрізають, щоб виділялося більше соку, і процес окислення був ефективніше. Деякі любителі цього напою кажуть, що він здатний міняти настрій. Так, якщо ви втомилися, то після вживання отримаєте прилив бадьорості, якщо перевозбуждены, то швидше заснете.
Чорний чай (ферментація до 60 відсотків)
Він знайомий нам з дитинства. За часів Союзу в продажу не було ніяких інших чаїв, крім чорного. Фахівці рекомендують вживати цей напій цейлонського походження, так як зрозуміти смак будь-якого іншого навряд чи зуміємо.
Заварювати чай можна з різних інгредієнтів. Деякі з них сприяють схудненню.