Культова страва до Нового року: ТОП-5 рецептів незмінного олів'є

Автор: Марченко Любов

Салат олів'є – незмінна страва новорічного столу на усьому пострадянському просторі. Мабуть, без нього не обходиться ні скромне застілля подружжя пенсіонерів, ні гучний корпоратив "просунутої" компанії. Олів'є поважають усі.

Культова страва до Нового року: ТОП-5 рецептів незмінного олів'є - today.ua

"Для українців, які старше 91 року народження, олів'є – це сакральне блюдо, на якомусь рівні дитячого світосприйняття: Новий рік, олів'є, мандарини та запах ялинки", - говорить кулінар і телеведучий Григорій Герман.

Є безліч рецептів цієї улюбленої страви. Правда, в усіх них є константа – компоненти, які, кров з носу, повинні бути присутніми в цьому салаті. До них належать картопля, яйця, зелений горошок і майонез. Все інше – варіативна частина, яка дає простір фантазії.

Отже, пропонуємо вашій увазі п'ять варіацій на тему олів'є.

Популярні зараз

Названо тарифи на електроенергію та газ з 1 квітня

Мобілізація з 1 квітня: кому з українців першочергово видаватимуть повістки

Українцям розповіли, які суми банківських переказів можуть потрапити під фінмоніторинг

“Народ масово виїжджатиме з України“: астрологічний прогноз на квітень

Традиційний рецепт з ковбасою

Культова страва до Нового року: ТОП-5 рецептів незмінного олів'є

Час приготування - приблизно півтори години.

Інгредієнти: 3 картоплини середнього розміру, 3-4 штуки моркви, 4-5 штук яєць, 350 грамів вареної (бажано докторської) ковбаси або шинки, 450 грамів консервованого зеленого горошку, 5-6 солоних або маринованих огірочків, 5 стебел зеленої цибулі, 1 пучок кропу і 250 грамів майонезу (майонез бажано домашній).

Спосіб приготування

1.Картоплю і моркву ретельно вимити і зварити в підсоленій воді. Окремо варимо яйця. Потім, коли охолоне, очищаємо все це від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками (приблизно 5 мм). Такими ж кубиками ріжемо і шинку.

2.Змішуємо все це в салатниці, додаємо дрібно нарізаний зелений лук і кріп. Далі заправляємо все меленим чорним перцем і відправляємо в холодильник.

3.Ріжемо солоні огірки. Якщо вони великі, з насінням, то видаляємо насіння. Якщо маленькі, ріжемо як є. Їх також ріжемо кубиками і поки складаємо в окремий контейнер. Тим часом, з горошку зливаємо рідину і також викладаємо його окремо. Огірки і горошок додаємо в салат безпосередньо перед подачею на стіл, при цьому все ретельно перемішавши.

Олів'є з креветками

Культова страва до Нового року: ТОП-5 рецептів незмінного олів'є

Час приготування – приблизно одну годину.

Інгредієнти: 200 грамів варених очищених креветок, 3 картоплини середнього розміру, 1 велика морква, 3 яйця, 2 мариновані огірки, 100 г горошку, 150 грамів домашнього майонезу, одне яблуко, сіль за смаком.

Спосіб приготування

1.З картоплею, морквою і яйцями чинимо так само, як і в попередньому рецепті – варимо їх. Причому моркву можна варити окремо і додати у воду ще трохи цукру – кажуть, що так буде смачніше. Все зварене остуджуємо і ріжемо кубиками картоплю і моркву.

2.Креветки, якщо великі, то ріжемо, а дрібні залишаємо цілими.

3.Ріжемо також очищене яблуко і все змішуємо в салатниці.

4.Яйця чистимо і натираємо на крупній терці.

5.Солимо за смаком салат і заправляємо його майонезом. Подаючи на стіл, прикрашаємо зеленню.

Олів'є з куркою і свіжими огірками

Культова страва до Нового року: ТОП-5 рецептів незмінного олів'є

Час приготування – півтори години.

Інгредієнти: 2 курячих філе, 3 картоплини, 3 яйця, 1 морква, 250 г замороженого горошку, 2-3 свіжих огірка, майонез, сіль і перець за смаком.

Спосіб приготування

1.Відварюємо до готовності картоплю і моркву в шкірці.

2.Відварюємо горошок в підсоленій воді. Зазвичай для цього потрібно близько 5 хвилин після того, як вода з ним закипить.

3.Куряче філе також відварюємо в підсоленій воді цілим близько 30-40 хвилин.

4.Всі відварене, крім горошку, ріжемо кубиками.

5.Змішуємо все, додаємо за смаком майонез, солимо, перчимо.

Олів'є з раковими шийками

Культова страва до Нового року: ТОП-5 рецептів незмінного олів'є

Час приготування – близько години

Інгредієнти: 200 грамів перепелиці, 240 грамів ракових шийок, 120 грамів вареної картоплі, 60 грамів вареної моркви, 100 г горошку, 100 г солоних огірків, 40 грамів подрібнених каперсів, 140 грамів домашнього майонезу, 8 перепелиних яєць, трюфельне масло – за смаком, сіль – за смаком.

Спосіб приготування

1.Спочатку робимо домашній майонез. У нього входять: 800 грамів рослинної олії, 2 жовтки, 7 грамів білого оцту, 80 грамів діжонської гірчиці, 8 грамів солі, 40 грамів цукру. Все це потрібно змішати в склянці і збити міксером.

2.Перепілку натираємо сіллю і перцем та запікаємо в духовці. Остудивши, відокремлюємо м'ясо від кісток.

3.Нарізані овочі змішуємо з м'ясом, раковими шийками і заправляємо майонезом.

4.Салат викладаємо в глибоку тарілку. Зверху прикрашаємо його половинками перепелиних яєць і раковими шийками. Капаємо на салат кілька крапель трюфельного масла.

Олів'є з яловичиною

Культова страва до Нового року: ТОП-5 рецептів незмінного олів'є

Час приготування – 30 хвилин

Інгредієнти: 250 грамів вареної яловичини (стегнова частина), 150 грамів вареної картоплі, 150 грамів вареної моркви, 150 г консервованого зеленого горошку, 150 г солоних огірків, 4 круто зварених яйця, 75 грамів майонезу, 75 грамів сметани 10-відсоткової жирності, 5-7 грамів російської гірчиці, 10 грамів свіжої зелені, сіль, перець за смаком.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Спосіб приготування

1.Всі інгредієнти, крім горошку, ріжемо дрібними кубиками і змішуємо, додаємо туди горошок.

2.Заправляємо сумішшю майонезу, сметани і гірчиці. Подаємо, прикрасивши зеленню.