Today.ua

Катастрофа літака Ан-26 в Харківській області: “чорні ящики“ вилучили з уламків

З літака Ан-26, який увечері 25 вересня розбився поряд з військовим аеродромом в Чугуєві на Харківщині, витягли бортові самописці, або як їх ще називають, "чорні ящики". Про це повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер.

Ще вчора вдень повідомляли про те, що самописці знайдені, проте для вилучення їх з-під уламків знадобиться день-два. Та очевидно, рятувальникам вдалося це зробити швидше, і вже вчора до вечора самописці були вилучені.

"Наскільки мені відомо, бортові самописці вилучені, вони ще не досліджені. Я точно знаю, що за 45 секунд - хвилину перед падінням з керуючим пілотом спілкувався льотчик, вони обговорювали можливості посадки", - розповів Олексій Кучер.

Над ними вже працюють фахівці, і найближчим часом "чорні ящики" будуть розшифровані. Тим часом, з місця падіння забирають уламки літака. Вони поки будуть зберігатися на території найближчої військової частини.

Нагадаємо, в результаті авіакатастрофи, що сталася за 2 кілометри від посадкової смуги аеродрому, загинули 26 осіб : 7 членів екіпажу і 19 курсантів Харківського національного університету повітряних сил. 25 з них згоріли заживо на місці трагедії, ще один - помер в лікарні від опіків.

Один курсант врятувався. При цьому він отримав тілесні ушкодження, які не становлять загрози для життя. Зараз хлопець знаходиться в госпіталі, вчора його відвідав президент Володимир Зеленський.

Ще один курсант із тих, які мали відправитися в політ, не був допущений до польоту і залишився на землі. Це врятувало йому життя.

Не вдалося візуально впізнати жодного із загиблих, знайдених на місці катастрофи літака. Для ідентифікації тіл знадобиться ДНК-експертиза. Це може зайняти два-три тижні, кажуть фахівці.

На момент аварії було чотири версії катастрофи літака. Зараз переважає одна - збій в роботі двигуна літака. Про те, що в літака неполадки з лівим двигуном, льотчик повідомив на землю за кілька хвилин до трагедії . Однак досвідчений пілот був спокійний і сказав, що посадить літак на одному двигуні. Але щось пішло зовсім не так. Що сталося на останній хвилині життя повітряного судна, належить з'ясувати, розшифрувавши "чорні ящики".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ