Today.ua

Кінець Альянсу: найближчим часом Трамп може оголосити про вихід США із НАТО

Найближчим часом президент Дональд Трамп може оголосити про вихід США із блоку НАТО. Таку сенсаційну заяву зробив колишній радник американського президента з національної безпеки Джон Болтон.

Дональд Трамп намагається за всіляку ціну зберегти за собою місце в Овальному кабінеті Білого дому, переобравшись президентом на другий термін. Однак на сьогодні чинний американський гарант не може бути впевнений у тому, що саме він стане лідером президентської гонки. Навіть більше, соціологічні виміри показують, що на даний момент у його суперника, демократа Джо Байдена, дещо більше шансів потрапити в крісло президента.

Однак до виборів, які мають відбутися 3 листопада, ще майже три місяці. Для мінливої американської політики це дуже великий термін, і маятник електоральних симпатій ще не раз може піти то в один, то в інший бік, каже Джон Болтон. Причому, незважаючи на ситуативне лідерство Байдена, у Трампа є в руках потужний важіль впливу на маси - адмінресурс, який можна дуже грамотно використовувати.

Зараз президенту саме час почати загравати з виборцями, вважає Болтон. Він має послати американському народу ті меседжі, які народ хотів би від нього почути. А народ, як показали українські вибори, в більшості своїй не готовий спокушатися тільки "мовою" і "Томосом", зате добре реагує на обіцянки, які обіцяють йому матеріальні вигоди. Зокрема - зменшення податкового гніту або витрат на озброєння. Тому Трамп, в ці три місяці перед виборами, може зробити ряд кроків, які будуть схвально сприйняті простим американським виборцем.

Болтон бачить кілька напрямків, за якими може діяти Трамп. Він може зустрітися з Кім Чен Ином і оголосити, що домігся миру на Корейському півострові.

"Я не кажу, що це станеться, але Трамп заявить про це", - каже Болтон.

Крім того, він може вивести всіх американських військових з Афганістану або навіть оголосити про вихід США з НАТО.

Останнє не так вже й фантастично. У липні цього року в своєму інтерв'ю виданню The Wahington Post, Трамп заявив, що не хотів би виходу США із НАТО, але він би це зробив, якби партнери по блоку відмовилися збільшувати свої витрати на його утримання.

Але ж американські виборці прекрасно розуміють, хто в основному оплачує існування Альянсу. Таким чином, багато хто сприйняв би перспективу виходу з Північноатлантичного договору, як скорочення витрат зі свого особистого гаманця.

Тому цілком ймовірно, що ближче до виборів Трамп може зробити таку заяву. Саме таким може бути його "Жовтневий сюрприз". "Жовтневим сюрпризом" у США називають резонансну суспільну подію, яка зазвичай у США відбувається незадовго до президентських виборів, і яка може вплинути на їхній результат.

Нагадаємо, вчора, 15 серпня, помер молодший брат американського президента, Роберт Трамп. Американський гарант повідомив про це у своїй заяві, написавши, що втратив в його особі не лише брата, але й свого кращого друга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ