Today.ua

Як уникнути отруєння чадним газом при користуванні буржуйками, генераторами, газовими та дров'яними печами

Отруєння чадним газом – наслідок неправильного використання обігрівальних приладів. У багатьох випадках воно стає фатальним. Іноді – для цілих сімей. Тому використовувати буржуйки, генератори, газові та звичайні дров'яні печі потрібно з великою обережністю і дотриманням усіх правил експлуатації.

Про це попереджає українців МОЗ.

Нинішньої осені через часті відключення електрики українці почали масово використовувати альтернативні джерела опалення, які можуть бути не лише джерелом бажаного тепла, а й смертельної небезпеки.

Що таке чадний газ, і чим він підступний?

Чадний газ або оксид вуглецю – це газ, який виділяється при спалюванні вуглеводневого палива, а також при згорянні вугілля та дров у печі.
Підступність цього газу в тому, що він не має запаху, кольору та смаку. Тобто, він практично невловимий. І разом із тим, проникаючи у кров живої істоти, він згубно діє на організм і нерідко стає причиною смерті. Потрапляючи у кров, він блокує гемоглобін і не дає кисню проникати в тканини організму.

При отруєнні чадним газом виникають такі симптоми:

Якщо ви виявили у себе або в когось із оточення такі симптоми, то негайно слід виконати такі дії:

Як максимально убезпечити себе від отруєння чадним газом

Цілком на 100 відсотків ви себе не убезпечите. Все одно небезпека залишається. Але все ж таки звести її до мінімуму допоможуть такі запобіжні заходи:

Дуже важливо – уникати недооцінки небезпеки

Вже цьогорічного опалювального сезону, який тільки-но розпочався, жертвами чадного газу стало кілька людей: починаючи з 14-річного підлітка та закінчуючи 72-річною літньою жінкою. Небезпека не обирає свої жертви ні за віком, ні за статтю, ні за місцем проживання. Тому залишайтеся завжди пильними та привчайте до цього своїх близьких.

Нагадаємо, українцям розповіли, які види буржуйок і за якою ціною можна придбати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ