Today.ua

Як водії намагаються уникнути штрафів з камер автофіксації

1 червня в Україні запрацює в повному обсязі система автофіксації порушень ПДР. Подібні системи є вже у багатьох країнах світу. Сьогодні ми розповімо, як автомобілісти намагаються «обдурити» камери...

Система автофіксації порушень ПДР буде реєструвати номерний знак автомобіля, який перевищує швидкісний режим. Повідомлення про штраф буде створюватися автоматично. Потім його відправлять поштою власнику автомобіля, або «належному користувачеві».

У деяких країнах автомобілісти просто забруднюють номери своїх машин, щоб камери їх не розпізнали. В Україні ПДР забороняють їздити з брудними номерними знаками. Номерний знак повинен читатися з відстані в 20 метрів.

Іноді водії використовують для маскування номерних знаків рамки з сітки або горизонтальних пластин. Якщо вони дозволяють прочитати номер машини з відстані в 20 метрів – то це не суперечить правилам дорожнього руху.

Незаконно під час поїздки використовувати так звані «перекидні» таблички, завдяки яким можна автоматично приховати або замінити номер. А ось на парковці вони допустимі.

Деякі водії для боротьби з радарами, які реєструють швидкість автомобіля, використовують «антирадари». Правда, досі не до кінця зрозуміло, наскільки вони ефективні.

У деяких країнах місця встановлення камер на дорогах вказують в мобільних додатках (наприклад, Google maps і Waze). Можливо, так буде і в Україні.

Користуватися такими мобільними додатками ніхто не забороняє. А ось використовувати технічні пристрої, які «глушать» радари – не можна. Якщо система автофиксации зламається, то порушнику доведеться сплатити її вартість (а це близько 1 млн. грн).

Як бачите, автомобілісти в тих чи інших країнах намагаються різними способами «обдурити» камери автофіксації порушень ПДР. Але краще просто дотримуватись правил дорожнього руху. Це безпечніше і не вдарить по гаманцю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ