Today.ua

Як розпізнати симптоми коронавірусу: зверніть увагу, це може врятувати вам життя

Симптоми коронавірусу спочатку дуже нагадують ознаки звичайних ГРВІ та застуди. Але, кажуть медики, є декілька відмінностей, за якими можна запідозрити, що це саме та біда, про яку зараз сурмить весь світ.

Коронавірус із кожним днем захоплює нові країни та вкладає на лікарняні ліжка дедалі більше людей у різних куточках планети. Втім, якби все зводилося до втраченого робочого часу і вибитих із життя кількох днів, то з цим ще можна було б миритися. Однак йдеться про людські життя.

Станом на полудень учорашнього дня чисельність померлих від коронавірусу перевищила 2800 людей, а летальність від загальної кількості хворих становила 7%.

Отже, за якими симптомами можна розпізнати коронавірус

Раптовість

Розвиток коронавіруса, після того, як він вийшов з інкубаційного періоду, відбувається дуже швидко. При звичайній ГРВІ захворювання починається поволі, сигналізуючи організму легким нездужанням. При коронавірусі воно обрушується на людину за лічені хвилини.

Температура

Медики вважають, що це, мабуть, найважливіший симптом, за яким можна запідозрити коронавірус. При застудних захворюваннях та ГРВІ, як правило, верхня планка температури тримається на 38 градусах. При коронавірусі – температура відразу підстрибує до 39,5, а то і вище.

Сухий кашель

Цей симптом також вважають однією з головних відмінностей. Як правило, при ГРВІ кашель вологий, і зазвичай він з'являється лише на другий-третій день від початку захворювання. При коронавірусі, у 80% хворих спостерігався відразу сухий кашель. Він може бути неглибоким, однак виснажливим і при ньому дуже важко відкашлятися.

Втома та слабкість у тілі

Цей симптом спостерігається при всіх застудних захворюваннях. Проте при звичайних ГРВІ він не так яскраво виражений, як у випадку коронавірусу.

Задишка, тахікардія і біль у грудях

Зазвичай ці симптоми з'являються на пізній стадії захворювання, коли людина вже хвора на пневмонію. Цей симптом вважається найбільш небезпечним, тому що за ним може наступити летальний результат.

Нагадаємо, за вчорашніми даними коронавірус зафіксований вже в 23 країнах Європи. Вчора цей тривожний список поповнила Ісландія. Там страшну інфекцію діагностували у чоловіка, який повернувся з Італії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ