Today.ua

Як правильно «прикурити» автомобіль: шість головних порад

Взимку багато водіїв стикаються з ситуацією, коли акумулятор сів, двигун не заводиться. В цьому випадку потрібно вміти «прикурювати» від іншого автомобіля. Головне, робити це правильно, щоб не нашкодити ні своєї «ластівкі», ні машині-донору.

Дроти для «прикурювання» повинні бути товстими (інакше вони згорять), а затиски-крокодили – з великою площею контакту.

Порядок «прикурювання»

1. Переконайтеся, що проблема в акумуляторі, а не в двигуні. Якщо перші кілька спроб стартер активно крутив мотор, але він не запустився, то, мабуть, проблема з мотором. Це означає, що немає сенсу в «прикуриванні».

2. З'єднайте червоним кабелем-прикурювачем плюсові клеми обох батарей. Запалювання потрібно вимкнути. На автомобілі-донорі теж (так безпечніше для його електронних систем). Стежте, щоб затискачі нічого іншого не торкалися.

Не переплутайте полярність, тобто плюс з мінусом!

3. З'єднайте другим кабелем (чорним або синім) мінусові клеми обох батарей. В останню чергу постарайтеся підключити мінусову клему до проблемного автомобілю. У вас під рукою може проскочити іскра, але її лякатися не потрібно.

Можна підключити мінусовий кабель не до батареї проблемного автомобіля, а прямо до двигуна. Але це повинна бути надійно закріплена масивна металева частина, а не, наприклад, кришка.

4. Після з'єднання батарей не потрібно відразу включати стартер. Нехай сівший акумулятор кілька хвилин підзарядиться. Для чого це потрібно? Так при запуску струм, що йде по кабелю і клемам, буде меншим.

5. Запускаємо двигун «вмираючого» автомобіля. Якщо вийшло, то від'єднуємо мінусовий дріт (спочатку від ожившого автомобіля, потім від батареї-донора), а потім плюсовий дріт в тій же послідовності. Якщо стартер впевнено крутить колінвал, але з другої-третьої спроби мотор не завівся, то, мабуть, проблема в ньому, а не в акумуляторі.

6. Після того, як мотор успішно запустився, не треба його одразу глушити. Досвідчені водії дають йому трохи попрацювати для прогріву.

Врахуйте, що повноцінної зарядки від бортового генератора повністю посаджений акумулятор не отримує. Це означає, що його слід зарядити до 100% від стаціонарного пристрою.

Також не забувайте, що сучасні автомобілі мають складну електроніку. При «прикурюванні» у неї можуть виникнути проблеми. Тому якщо вас просять «прикурити», оцініть всі можливі ризики. Можна запропонувати водієві, який потрапив у біду, іншу допомогу. Наприклад, відвезти його АКБ на підзарядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ