Today.ua

Головні події в світі 13 серпня: Білорусь продовжують розхитувати, а США починають черговий виток гонки озброєнь

У Середиземному морі "зіткнулися" два кораблі - грецький фрегат Limnos і турецький Kemalreis (F-247) класу Barbaros. Говорять про те, що це сталося під час маневрування суден. Хоча грецький Генштаб заперечує, що така подія мала місце.

Втім, коли мова йде про "зіткненні" двох кораблів, це не обов'язково мається на увазі фізичний контакт. Могло бути просто небезпечне зближення. У будь-якому випадку відносини між Грецією і Туреччиною зараз не ті, щоби легковажно ставитися до подібних контактів.

Пентагон заявив про розгортання своїх ядерних ракет морського базування. Американське військове відомство говорить, що робить це у відповідь на військові кроки Росії і Китаю, які активно розробляють тактичну ядерну зброю малої дальності, здатну швидко і точно вражати об'єкти противника. Загалом, світ стрімко повертається до часів "холодної війни" - наче й не було договорів про обмеження озброєнь, які свого часу вдалося укласти між РСР та США.

Вулкан Синабунг, що прокинувся на індонезійському острові Суматра, активно вивергається. Вперше він проявив активність після 400-річної сплячки в 2010 році. З тих пір він періодично викидає зі своїх надр тонни попелу і клуби диму.

Буквально за кілька днів шар сірого попелу повністю покрив 16 сіл, розташованих в околицях вулкана. Зараз над ним стоїть двокілометровий стовп із викидів. Місцева влада просить власників повітряних суден бути уважніше і облітати небезпечне місце стороною.

Глава МВС Білорусі Юрій Караєв заявив, що він особисто відповідає за те, що сталося в останні дні в країні. Він визнає, що в багатьох місцях від дій силовиків постраждали випадкові люди. Однак він відніс це все на совість провокаторів, які змушують правоохоронців йти на крайні заходи.

Він каже, що в багатьох випадках натовп намагався застосувати насильство стосовно  до правоохоронців, і ті були змушені захищатися. Разом з тим, Юрій Караєв не вважає те, що нині відбувається в Білорусі, революцією.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв зажадав від Володимира Путіна пояснень з приводу поставок зброї з Росії до Вірменії. Він заявив, що з початку вірмено-азербайджанського конфлікту Росія поставила до Вірменії понад 400 тонн військових вантажів. Нагадаємо, конфлікт уздовж вірмено-азербайджанського кордону спалахнув 12 липня. З тих пір там, за неточними даними, загинуло 5 вірменських і 12 азербайджанських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ