Today.ua

“Жалюгідне видовище“: Галкін розповів, що думає про своє майбутнє в Росії

Максим Галкін, якого всі знають, перш за все, як неперевершеного гумориста, цього рауз дав інтерв'ю на тему, далеку від світу шоу-бізнесу. Фрагмент цієї розмови опублікував в Twitter блогер "Вуса Пєскова".

Шоумен Галкін вважає, що найбільша біда Росії – зовсім не дурні і дороги, а невміння робити висновки із попередньої історії та змінюватися на підставі цих висновків. При зміні зовнішнього антуражу в російському громадському устрої нічого не змінюється, вважає артист.

Чоловік Алли Пугачової вважає, що нинішня російська дійсність нічим не відрізняється від тієї, яка панувала в Росії майже два століття тому, в епоху правління царя-реакціонера Миколи I (з 1825 по 1855 роки). Тоді також ішов тотальний наступ на свободу слова і влаштовувалися показові гучні судилища над людьми, які дозволили собі інакомислення.

На підтвердження своїх слів Галкін згадав історичний приклад із Гоголем та Бєлінським. У 1847 році Микола Гоголь опублікував публіцистичний твір "Вибрані місця з листування із друзями". У цьому творі неперевершений автор містичного жанру розшаркувався у реверансах тодішній влади, стверджуючи, що Росія рухається правильним шляхом.

Гоголю не забарився відповісти на цей твір літературний критик Віссаріон Бєлінський, який каменя на камені не залишив на публіцистиці автора. Рецензія була опублікована в журналі "Современник" і, природно, вона дуже не сподобалася самому Гоголю. У відповідь на цю публікацію він дорікнув Бєлінському в упередженості і нерозумінні його творчості.

Бєлінський, у свою чергу, вибухнув відповіддю Гоголю. Свій відкритий лист письменнику він опублікував у журналі "Полярная звезда" у липні 1847 року. Галкін привів довгу цитату із цього листа:

"Росія бачить свій порятунок не в містицизмі, не в аскетизмі, не в пієтизмі, а в успіхах цивілізації, освіти, гуманності. Їй потрібні не проповіді (досить вона чула їх!), не молитви (досить вона твердила їх!), а пробудження в народі почуття людської гідності, що стільки століть губилося в бруді і смітті, права і закони, згідно не з ученням церкви, а зі здоровим глуздом і справедливістю, і суворе, по можливості, їх виконання. А замість цього вона являє собою жахливе видовище країни, де немає не тільки ніяких гарантій для особистості, честі і власності, але немає навіть і поліцейського порядку, а є тільки величезні корпорації різних службових злодіїв і грабіжників!"

Закінчивши цитату, Галкін з гіркотою підсумував слова критика, написані 173 роки тому.

"І що в Росії з тих пір змінилося?", - риторично запитав шоумен.

https://twitter.com/Sandy_mustache/status/1214566115390578698

Тобто, якщо вже зовсім вдаватися до історичних аналогій, то нині Максим Галкін приміряв на себе роль Віссаріона Бєлінського. Доля Бєлінського відома: він помер від сухот у 37-річному віці. Навряд чи Галкін хоче повторити його долю, проте публічні висловлювання шоумена говорять про те, що він пішов у відрив від правлячого нині кремлівського режиму. А звідси питання: чи не має наміру Галкін емігрувати? Або ж він просто впевнений в тому, що в РФ скоро відбудеться зміна системи влади.

Нагадаємо, нещодавно член експертної ради з розвитку інформаційного суспільства та ЗМІ при Державній Думі Вадим Манукян выскзал думка, що Максим Галкін має шанси стати наступним президентом Росії. Загалом, звучить не так вже фантастично, якщо провести аналогію з Україною, де президентом стала людина з шоу-бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ