Today.ua

Експерти запропонували спосіб мінімального підвищення цін на бензин з 1 липня

Нафтогазова Асоціація України виступила за те, щоб Кабмін з 1 липня 2023 року не підвищував ПДВ на паливо з 7% до 20%, а натомість запровадив єдиний акциз на бензин, дизельне паливо та автогаз. Завдяки цьому ціни піднімуться не так помітно, як очікується.

Зокрема, НАУ пропонує, щоб акциз на всі види палива був один – 180 євро за 1000 літрів. А пільговий ПДВ на пальне пропонують не скасовувати.

Експерти НАУ вважають, що цим можна досягти трьох цілей. Перша мета – ціни на бензин, дизельне паливо та автогаз піднімуться не так помітно, як якщо повернути ПДВ на паливо у розмірі 20%. Наскільки конкретно – не прогнозується. Йдеться лише, що це пройде "майже непомітно для цін на бензин та дизельне паливо".

Друга мета – учасники паливного роздрібного ринку будуть менше зацікавлені у тіньових схемах. Третя мета – збільшаться надходження до державного бюджету.

Нагадаємо, у березні 2022 року через удари російських окупантів по нафтобазах та міні-НПЗ в Україні почалося підвищення цін на паливо. Також спостерігався його дефіцит. Щоб стабілізувати ціни та наповнити ринок бензином та ДП, Кабмін у березні 2022 року знизив з 20% до 7% ПДВ на пальне, а також повністю скасував акцизи на пальне. У вересні 2022 року акцизи на пальне частково повернули.

Чи вдалося наповнити ринок та знизити ціни на бензин та дизельне паливо? Вдалося, але не одразу. Ціни стабілізувалися до травня 2022 року, а дефіцит палива припинився у червні 2022 року.

Тим часом є думка, що скасування акцизів на паливо та зниження ПДВ не позначилося на цінах, а лише призвело до того, що деякі оператори роздрібного паливного ринку отримали необґрунтований прибуток. Такої думки, наприклад, дотримується голова парламентського фінансового комітету Данило Гетьманцев.

Слід зазначити, що не лише Нафтогазова Асоціація України пропонує не підвищувати ПДВ на пальне, а зробити єдиний акциз на пальне. Такої думки дотримується, наприклад, директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

Раніше Сергій Куюн докладно розповів, якими будуть ціни на бензин та ДП після 1 липня 2023 року, коли Кабмін поверне довоєнні податки на пальне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ