Today.ua

Два цивілізованих способи позбутися старих шин

Українські автомобілісти активно міняють літню гуму на зимову. При цьому багато хто стикається з проблемою, куди подіти старі покришки. Є два цивілізованих способу, і про них ми вам сьогодні розповімо.

1-й варіант

Найпростіший спосіб – залишити старі покришки в шиномонтажної майстерні, там, де вам ставлять зимову гуму. Правда, за це потрібно буде заплатити. У Києві, наприклад, шиномонтажні майстерні беруть по 20 гривень за утилізацію однієї покришки. Це гроші на перевезення.

У шиномонтажну майстерню приїжджає вантажівка і відвозить старі шини на утилізацію. Однак, немає гарантії, що їх не викинуть десь у лісі. Чому? Справа в тому, що в Україні немає державної програми утилізації старих шин. А якщо немає програми, немає й контролерів.

Тому досі покришки найчастіше або спалюють або завалюють ними шиномонтажні майстерні. А це удар по екології. Закопана шина розпадається 200 років. При спалюванні шин в повітря виділяються небезпечні речовини.

2-й варіант

Старі покришки можна також здати в спеціальні пункти прийому. В Києві вони працюють на базі комунального об'єднання «Киевзелентрой» у всіх районах. Надалі шини переробляють, отримуючи вуглецевий адсорбент і матеріал для штучного покриття спортивних та дитячих майданчиків (цей матеріал також використовують на парковках і в «лежачих поліцейських»).

В Україні щорічно накопичуються приблизно по 150 000 тонн старих покришок. Переробляється лише незначна частина. Інші спалюються, закопуються або просто викидаються. Але краще дотримуватися цивілізованих способів, про які ми вам сьогодні розповіли.

Раніше повідомлялося, як можна швидко відремонтувати шини в “польових” умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ