Today.ua

Борги за комуналку: хто може позбутися житла, а кому просто все “відрубають“

Українці, які мають борги за комуналку, ризикують залишитися не тільки без грошей і свого майна, але й позбутися деяких прав. Держава кинула весь свій репресивний апарат на боротьбу з неплатежами у комунальній галузі. Видання obozrevatel розбиралася, хто і як може поплатитися за комунальні борги.

Один з найменш болючих і доступних шляхів вирішення проблеми - реструктуризація боргу. Це - коли боржник справно платить поточні платежі і при цьому ще й щомісяця сплачує свій борг у рівних частках. Однак не всі погоджуються на реструктуризацію. І навіть серед тих, хто уклав договір про реструктуризацію боргу, не всі регулярно його виплачують.

Тому комунальні підприємства змушені звертатися до суду, щоби змусити все-таки споживача сплатити за комунальні послуги. За рішенням суду в рахунок погашення боргу можуть утримувати половину зарплати, а не чверть, як при реструктуризації.

В рахунок сплати боргу можуть навіть забрати майно, аж до квартири. Проте, як стверджують в Міністерстві розвитку громад і територій, до такого методу вдаються вкрай рідко. Такі випадки по всій Україні можна полічити на пальцях однієї руки.

По-перше, житло мають право забрати, якщо воно не єдине. По-друге, квартира може піти за сплату боргів, якщо сума боргу перевищує 20 мінімальних зарплат. На сьогодні це 94 460 гривень. Але навіть і за великих сум заборгованостей, як правило, до такого радикального способу погашення боргу вдаються.

А ось "відрубати" все, що можна, цілком можуть. І дуже часто вдаються саме до такого способу вилучення боргу. Причому, як показує практика, він дуже дієвий. Навряд чи сучасній людині, яка звикла жити з електроприладами, Інтернетом, газом, водопостачанням і каналізацією, вдасться довго проіснувати без усього цього. Тут вже хочеш-не хочеш, а візьмеш кредит і заплатиш борги.

Крім цього, у держави є й інші інструменти впливу на боржника - майже ті самі, яких зазвичай залякують аліментників.

Йдеться про заборони на виїзди за кордон, заборона на полювання та користування зброєю, а також, звичайно, конфіскація різного рухомого майна.

До того ж, якщо споживач не платить за комуналку цілий рік, то його штрафують на 20% від того, що він заборгував. Якщо не платив два роки, то додають до цієї суми 30%, а якщо три роки, то борг може вирости в півтора рази.

Правда, нині в парламенті зареєстрований закон, що скасовує штрафи і пеню за комуналку. Якщо його приймуть, то всі боржники матимуть змогу розрахуватися за боргами без жодних накруток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ