Today.ua

День матері в Україні: історія і традиції свята

В останньому весняному місяці в Україні відзначається День матері. Це свято не має постійної дати, так як є перехідним і припадає на другу неділю травня. У цьому році він випадає на 10-е число.

В цей день прийнято вітати не тільки матерів, а й вагітних жінок. Ця традиція існує в більшості країн світу, і, до речі, в деяких з них свято відзначається, як і у нас – в другу неділю місяця.

Ініціатором встановлення Дня матері в різних країнах є Джулія Уорд Хоув – активістка з США, яка поставила своєю метою об'єднати матерів у боротьбі за мир. Було це в 1872 році, однак, відзначати свято вирішили лише в 1910 році. Минуло ще чотири роки, перш ніж президент Вурдо Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом всіх матерів. Після цього його почали відзначати і в інших державах.

В Україні День матері почали святкувати в 1928 році з ініціативи Союзу українок Канади. Однак, через 11 років, радянська влада наклала на це заборону. Лише в 1990 році традиція відновилася і, на щастя, триває і понині.

А хочете згадати про те, як з'явився саме головне весняне жіноче свято – 8 Березня? Прочитайте цікаві факти про цей день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ