Today.ua

Через два тижні нетверезих водіїв почнуть притягувати до кримінальної відповідальності

Згідно зі змінами в українському законодавстві, з 1 січня 2020 року за керування автомобілем у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння водіїв будуть залучати вже не до адміністративної, а до кримінальної відповідальності.

У Кримінальному кодексі України через два тижні офіційно з'явиться нова стаття - 286-1. Якщо поліція виявить п'яного водія, то на перший раз його оштрафують на суму від 17 000 до 32 000 гривень та позбавлять водійських прав на термін до 3-х років. При повторному порушенні штраф збільшиться до 51 000 гривень, а права заберуть на строк від 2-х до 3-х років.

При цьому п'яні водії отримають судимість. Інформація про судимість (навіть про погашену) буде зберігатися в базі даних поліції зі всіма витікаючими звідси наслідками. Якими? Наприклад, з наявністю судимості будуть проблеми з працевлаштуванням. Причому це може торкнутися навіть близьких родичів, у тому числі дітей.

Автори, які розробили статтю 286-1 КК України, сподіваються, що посилення відповідальності допоможе знизити в нашій країні кількість «п'яних» ДТП. На жаль, деякі водії, знаючи про страшні наслідки керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння, все одно прикладаються до чарки, а потім сідають за кермо.

Зверніть увагу, що водії, які попалися на керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння до 1 січня 2020 року, будуть притягуватися до адміністративної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ