Today.ua

Богдан розповів, як Зеленський хотів задобрити чиновників, щоб ті не брали хабарів

Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан розповів, чим Зеленський мав намір задобрювати держслужбовців, щоби ті не крали казенних грошей і не брали хабарів. Виявляється, гарант виношував ідею створення спеціального фонду, з якого можна було би компенсувати держслужбовцям їхню невисоку офіційну зарплату. Про це Богдан розповів в інтерв'ю виданню "Українська правда".

Андрій Богдан продовжує видавати одкровення про ті часи, коли він був наближений "до тіла" президента Володимира Зеленського і добре знав, що діється "на кухні" управління державою. Саме в той час президент думав про те, як позбутися корупції в середовищі держслужбовців. Він шукав механізм, як "задобрити" чиновників, щоби ті не брали хабарів і не розкрадали казну.

Держслужбовцям категорично не можна від будь-кого брати гроші. Як тільки він візьме гроші від приватної особи, це вже буде розцінюватися законом як корупція. Єдиний вихід - платити їм із бюджету.

"Ми хотіли створити такий фонд, прямо внести його до держбюджету, де будь-які олігархи, бізнесмени, міжнародні донори та інвестори давали би гроші, а ми з цих грошей могли доплачувати чиновникам, щоб у них не було бажання що-небудь красти", - говорить колишній глава Офісу президента.

Проте з якихось причин ця ідея залишилася нереалізованою. Богдан ухилився від відповіді, що там і чому "не зрослося". Хоча у Зеленського, в тій чи іншій мірі, є відносини з усіма олігархами, каже колишній глава його Офісу.

"Я думаю, що є спілкування з усіма. З кимось більше, з кимось менше" - говорить Андрій Богдан.

При цьому він вважає, що Рінат Ахметов - не найближчий олігарх до президента і його теперішнього Офісу.

У світлі сказаного Богданом Зеленського все ж можна вважати політичним романтиком, адже навряд чи хабарника та злодія можна задобрити добавкою до зарплати. Він візьме і добавку, і хабар.

До речі, стало відомо, скільки офіційно отримують в нашій країні професійні борці з корупцією - співробітники НАЗК, НАБУ і САП. У них офіційні зарплати (без жодних додаткових фондів) стартують від 100 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ