Today.ua

Аварійна зупинка двох енергоблоків в Україні: що відомо

Сьогодні, 6 лютого, були терміново зупинені енергоблоки на двох теплових електростанціях. Про це повідомив глава Комітету з енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус. Енергоблоки були виведені в аварійному порядку.

Йдеться про Ладижинську ТЕС, на якій був виведений з експлуатації енергоблок №2, і Добротвірську ТЕС, де був зупинений п'ятий енергоблок. Обидві електростанції входять в компанію ДТЕК "Західенерго", і обидві належать Рінату Ахметову.

У Ладижині причиною аварійної ситуації називають шум у топці котла, а на Добротвірськый ТЕС - поломку автомата безпеки.

Вихід із ладу відразу двох енергоблоків не може не позначитися на роботі енергосистеми країни. До того ж, сьогодні вночі синоптики обіцяють сильні морози на півночі України. Такі погодні умови потребуватимуть додаткових енерговитрат. Тому об'єднаній енергосистемі України доведеться непросто.

"Однак системний оператор Укренерго балансує ситуацію, користуючись іншими джерелами, всім споживачам забезпечена стабільна і безперебійна подача електроенергії", - зауважив Андрій Герус.

Очевидно, йдеться про те, що знову доведеться задіяти переріз "Росія-Україна", за яким йде перетікання електроенергії з Росії в нашу країну. Нинішньої зими Україні, через обставини, що склалися, не вистачає власної генерації і доводиться купувати електроенергію в сусідів.

Тому в січні були відновлені закупівлі електроенергії в Білорусі, а в лютому стали докуповувати і в Росії.

Тим часом, на теплових електростанціях виникла ще одна проблема - запаси вугілля майже вичерпались. Через це багато вітчизняних ТЕС опинилися на грані зупинки. Як сталося так, що проблеми одна за одною з'являються саме на електростанціях компанії ДТЕК, належить з'ясувати фахівцям. До речі, вони вже затіяли перевірку, щоб з'ясувати, чи можна було запобігти дефіциту вугілля на електростанціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ