Today.ua

Аномалія над Південною Атлантикою загрожує людству: від вчених надходять тривожні сигнали

Вчені з NASA попередили людство про величезну діру в магнітному полі Землі, що утворилася над Південною Америкою і Південною частиною Атлантичного океану. Йдеться про сильне ослаблення магнітного поля в цьому районі над земною кулею. Це явище вже отримало назву Південно-Атлантичної аномалії.

На щастя, поки не йдеться про зникнення магнітного поля, проте воно в цій області дуже ослаблене. Через це вже спостерігаються збої в передачі інформації зі штучних супутників Землі, а також в роботі комп'ютерної техніки. Власне, через це аномалія і привернула увагу вчених.

"Магнітне поле Землі діє як щит навколо планети, відображаючи і вловлюючи заряджені сонячні часточки. Але над Південною Америкою та південною частиною Атлантичного океану присутнє надзвичайно слабке поле, назване Південно-Атлантичної аномалією, або SAA", - говорять у NASA.

І, що найбільше тривожить, ця аномалія має тенденцію до розростання. Тобто вона невблаганно розширюється в західному напрямку. Які ризики несе ослаблення магнітного поля для жителів нашої планети, краще не думати. Втім, аби мати достатньо яскраве враження про це, можна подивитися фільм "Земне ядро". Він хоч і художній, проте цілком доступно пояснює, що з нами станеться, якщо планета залишиться без свого магнітного поля.

Для початку вийде з ладу вся електроніка, і людство залишиться без доступних засобів комунікації. Якщо магнітне поле ослабне надовго і всюди, то воно не буде захищати землю від потоків так званого сонячного вітру - заряджених частинок, які безперешкодно бомбардуватимуть земну поверхню. При цьому більшість живих організмів на планеті просто вимре від підвищеної космічної радіації. Примітивне життя може зберегтися лише в глибоких печерах. Однак нам, людям, від цього, не буде легше. Ми підемо з лиця планети разом із тваринами та рослинами.

На щастя, зовсім зникнути магнітне поле Землі не може - принаймні найближчі пару мільярдів років. А до того ми що-небудь придумаємо. Навіть ослаблене магнітне поле все ж буде захищати нас, чого не скажеш про всі прилади - вони вийдуть з ладу.

Загалом, у випадку тотального ослаблення магнітного поля Землі, людська цивілізація може бути відкинута в розвитку на десятки, а то й сотні років назад. Але, на щастя, поки про це не йдеться.

А тим часом, на Землі якраз лютує магнітна буря, яка почалася вчора, 20 серпня , і за прогнозами триватиме ще сьогодні і навіть завтра. Пийте більше води, не нервуйте, любіть себе і своє оточення, і ніякі бурі вам не будуть страшні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ