Today.ua

Зеленський звинуватив Білорусь у незаконному затриманні українців: «Вони нічого не порушували»

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що з-під арешту в Білорусі вдалося звільнити трьох незаконно затриманих силовиками українців. Глава держави зазначив, що Білорусь переживає складні часи, проте Україна не дасть своїх співгромадян в образу.

За словами Володимира Зеленського, в Білорусі шукають вихід з ситуації, що склалася. Масові протести продовжують розпалюватися по всій країні. Деяким українцям не пощастило опинитися в сусідній країні в момент смути.

Президент також повідомив, що в п'ятницю, 14 серпня, після наполегливих дій з боку України, нарешті вийшли на свободу раніше затримані Євген Васильєв, Костянтин Ржуцькій і Оксана Альошина. «Наші правозахисники і журналісти були незаконно затримані 12 серпня. Їх звільнили сьогодні. Вони не порушили жодних законів Республіки Білорусь. Вони прибули в сусідню країну виключно для того, щоб отримувати достовірну інформацію про події там події і коментувати їх в публічному медіапросторі. Відкрито, прозоро, професійно. Тепер вони повністю в безпеці », - повідомив Володимир Зеленський.

За словами президента, на даний момент тривають переговори про звільнення Романа Шишки, затриманого в місті Брест. Володимир Зеленський підкреслив, що Україна здатна і буде захистити своїх громадян. А білоруських колег президент України закликав утримуватися від незаконного затримання та насильства.

Український лідер додав: «Білорусь завжди була хорошим другом і партнером України. І нам важливо, щоб білоруси знайшли виключно мирний і демократичний вихід з суспільно-політичного конфлікту. Щоб Білорусь продовжувала розвиватися і бути демократичним, економічно сильною і незалежною державою».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський закликав громадян України утриматися від поїздок до Білорусі і звернувся до президента сусідньої країни з важливим попередженням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ