Today.ua

Юристи розповіли, в яких випадках штраф за перевищення швидкості є недійсним

Юристи повідомили автомобілістам корисну інформацію - в Україні поліція використовує неопломбовані радари TruCam. Тому суд може скасувати штраф за порушення швидкісного режиму. Лише з січня по березень 2019 року тільки в Київській області радари TruCam зафіксували понад 5000 порушень швидкості.

«Дорожній адвокат» розповів, що у Вінниці поліцейський оштрафував водія за перевищення швидкості. Порушення зафіксував радар TruCam. Водій подав заяву до суду з проханням скасувати цей штраф. Його головним аргументом було те, що радар не мав пломбу. Суд прийшов до висновку, що доказ від радара TruCam по даній справі не є належним, так як у нього була відсутня пломба. Тому суд встав на сторону водія і скасував штраф.

Вже з наступного року Міністерство внутрішніх справ України планує внести на розгляд депутатів Верховної Ради низку законопроектів, які допоможуть зменшити кількість ДТП в Україні. Зокрема, замість стягнення штрафів, поліція хоче позбавляти водіїв прав за перевищення швидкості.

Поліція вважає, що водіїв за перевищення швидкості на 50 км/год і більше потрібно позбавляти водійського посвідчення на шість місяців. Наразі ж лихачі відбуваються штрафом в розмірі від 255 до 510 грн. Крім того, поліція взагалі хоче змінити систему штрафів за перевищення швидкісного режиму. Правоохоронці пропонують зробити штрафи вищими.

Законодавчі ініціативи поліції щодо покарань за перевищення швидкості будуть реалізовані в 2020 році. Значить, швидше за все, якщо їх затвердять, то нововведення можуть почати діяти з 2021 року. Раніше – навряд, адже законопроектам ще належить ще пройти довгий шлях від узгодження і внесення поправок до затвердження.

Нагадаємо, за словами першого заступника начальника департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, сьогодні водіїв “євроблях” штрафують тільки за порушення Правил дорожнього руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ