Today.ua

Власники земельного паю повинні оформити право власності: нові вимоги Мін'юсту

В Міністерстві юстиції України закликали всіх власників земельних паїв встигнути у визначені законом терміни оформити право власності на свої земельні ділянки.

Всі документи необхідно привести в повну відповідність з чинним законодавством до 1 січня 2025 року. Якщо ж власник не встигне до зазначеної дати оформити у приватну власність свій земельний пай, то ділянка буде вважатися незатребуваною і перейде в розпорядження місцевої громади.

Щоб не втратити земельний пай і правильно зареєструвати право власності на нього, власник повинен заздалегідь звернутися в органи місцевого самоврядування з документом, що засвідчує право на пай, і заявою про виділення паю в натурі.

Крім того, слід відвідати землевпорядну організацію, де буде підготовлена технічна документація на цю земельну ділянку. Проект землеустрою доведеться віднести на погодження до територіального управління Госгеокадастру.

Як тільки всі вищеописані кроки будуть зроблені, власник земельного паю зобов'язаний звернутися в нотаріальну контору (приватну або державну) для реєстрації права власності на земельну ділянку.

Законом передбачені варіанти, коли власник паю з поважних причин не встиг оформити право власності на земельну ділянку. У цьому випадку, він може звернутися до суду з проханням продовжити термін на оформлення права власності – після 1 січня 2025 року.

Після 1 січня 2025-го року місцевій владі заборонено протягом семи років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформований з невитребуваних часток, передавати ці паї у приватну власність іншим особам, крім власників.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що громадяни України заплатять великі суми податків на свою житлоплощу. Кому доведеться розщедритися у скарбницю держави?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ