Вареники по-полтавськи не можна назвати дієтичною стравою, але іноді так хочеться порадувати себе смачною, нехай калорійною їжею. Вони готуються в нетрадиційний спосіб – на пару, а не варяться у воді. Оригінальне ніжне та пишне тісто готується із "несподіваними" інгредієнтами.
Вареники по-полтавськи точно не залишаться на наступний день. Вони настільки смачні, що буквально "зникають" зі столу. Їх можна зробити з різними начинками, зокрема з солодкими. Але оптимальний варіант – з картоплею, капустою, грибами, лівером чи печінкою. Своїм рецептом поділилася фудблогер Тетяна Юшина.
Вам знадобляться такі інгредієнти:
- 650-700 г борошна;
- 500 мл кефіру;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 15 г дріжджів;
- 0,5 ч. л. соди;
- начинка.
Потрібно розчинити сіль, цукор та дріжджі в теплому кефірі. Борошно слід змішати з содою та невеликими порціями просіяти у кефір. Далі необхідно замісити м'яке тісто, яке не можна забивати мукою. Залишіть його в глибокій мисці на 20 хвилин.
Подивитися цю публікацію в Instagram
Після закінчення зазначеного часу розділіть тісто на чотири частини і присипте кожну борошном. Сформуйте з кожного шматочка ковбаску та розріжте її на 8-12 частин – залежно від бажаного розміру вареників.
Розкотіть кожен шматочок, покладіть на нього начинку та сформуйте вареники. Надішліть вироби готуватися на водяній бані – можна використовувати як мультиварку, так і каструлю, наповнену водою. За 7 хвилин вареники будуть готові.
Готові вареники по-полтавськи подають із засмажкою із цибулі, вершковим маслом чи сметаною. Можна посипати їх дрібно нарізаною зеленню. Смачного!
Не хочеться так довго возитися з тестом? Приготуйте ліниві вареники – вони будуть неймовірно смачними з картоплею та сиром.