Today.ua

В Україну йде аномальне тепло і посуха: тривожний прогноз погоди на весну 2020

Зими в Україні майже не було, стверджують синоптики. Весна настала, ще в грудні 2019-го. Однак це ще далеко не всі примхи погоди.

Прогноз погоди від Укргідрометцентру не віщує нічого доброго аграріям. За даними синоптиків весна 2020 очікується посушливою і аномально теплою. Все це може вкрай негативно позначитися на показниках врожайності.

Березень буде теплим і посушливим

На зміну аномально теплим і безсніжним зимам приходять не менш теплі і посушливі весни. Так, у Центральній геофізичній лабораторії прийшли до висновку, що, судячи по зимовій погоді, і весна 2020 теж буде дуже теплою. Про це розповіла керівник відділу кліматології України Олена Донич.

За словами Донич, подібна ситуація з погодою була в 1989 – 1990-их роках. Коли після безсніжної і теплої зими, замість звичної березневої температури повітря +1 градус, повітря прогрівалося до +6,5 градуси. Це дуже високі показники для нашої місцевості, вони тягнуть за собою низькі врожаї і великі втрати для всього сільськогосподарського сектора економіки держави.

Крім того, у Центральній геофізичній лабораторії порівняли два тридцятирічних кліматичних періоди. Виявилося, що в останні 30 років стало набагато тепліше, в середньому на 2,7 градуса, ніж у попередній період. Кліматологи відзначають, що тенденція до підвищення температур тільки посилюватиметься в майбутньому.

Роман Мурмило згоден з висновками Центральної геофізичної лабораторії. Синоптик Укргідрометцентру стверджує, що температура повітря в березні буде в середньому на 2 градуси вище норми.

Через погодні аномалії вегетаційний процес у рослин буде запущений набагато раніше звичайного, при цьому відсутність талих снігів і істотних опадів, не дозволить культурам у достатній мірі розвинутися. Як результат, українське сільське господарство може зазнати збитків.

В цілому по Україні відзначається серйозний дефіцит водних ресурсів, знизився рівень води в річках: Дніпро, Прип'ять, Дністр, Західний Буг, Самара і т. д. Врятувати ситуацію може тільки диво, якщо в березні 2020 випаде подвійна норма опадів, вважає начальник НДІ гідрометеорології Володимир Осадчий.

Фермери України теж розуміють, що країну чекає катастрофічно неврожайний рік. Земля дуже суха, рівень води в колодязях знизився до мінімуму, річки обміліли. Багато хто побоюється, що доведеться заново засівати поля.

Так, фермер з Чернігівщини прогнозує неврожай картоплі, стверджуючи, що багато років займається вирощуванням сільгосппродукції, однак такої плачевної ситуації, яка склалася на початку 2020-го року він не пам'ятає.

Варто відзначити, що все ще може налагодитися. Принаймні, на кінець лютого 2020 метеорологи прогнозують погіршення погодних умов. Дощі та мокрий сніг чекають по всій території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ