Today.ua

В Україні яблука стали дорожчі від бананів: чому місцеві фрукти зросли в ціні

На прилавках українських магазинів склалася дивна ситуація: заморські швидкопсувні банани коштують дешевше, ніж місцеві яблука, абрикоси і персики. У чому причина різкого і сенсаційного подорожчання «фруктової корзини» в Україні?

За даними аналітиків ринку, найбільш дешевими та доступними фруктами на українських ринках і в магазинах стали, як не дивно, банани. Їх можна купити в середньому за 27 гривень за кілограм. У той же час, наші звичні місцеві яблука коштують майже вдвічі дорожче – близько 50 гривень за кілограм.

Причина такої високої ціни – холодна і затяжна весна. Погода у цей час року призвела до суттєвих втрат врожаю, а також до затримки дозрівання на один-два тижні.

Вартість фруктової корзини змінилася, порівняно з минулим роком, дуже сильно. Так, малина подорожчала майже на 90 відсотків, персики – на 35 відсотків, лохина – на 16 відсотків. Весняні заморозки практично позбавили українців урожаю абрикосів, ціни на них у цьому році встановилися захмарні – 50 - 100 гривень за кілограм.

Нагадаємо, раніше в Національному банку України заявили, що в країні впали ціни на овочі. На скільки подешевшали продукти харчування на ринках і прилавках магазинів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ