Today.ua

В Україні курців чекають нові штрафи: громадян відучать від “цигаркової безкультурщини“

Курці будуть дорого платити за свою згубну пристрасть. Народні депутати мають намір відучити українців від «сигаретного безкультур'я». Робити це будуть шляхом штрафних санкцій.

Верховна Рада України восени 2020 року розгляне законопроект, яким пропонується жорстко карати безкультурну поведінку курців на вулицях країни.

Якщо документ буде прийнятий, то за викинутий недопалок доведеться розлучитися з кругленькою сумою. Юрист зі Львова Лілія Баюш уточнила, що законопроект спрямований на регулювання всієї сфери відходів, його положення покладають відповідальність на українців за кидання недопалків і будь-якого іншого сміття в недозволеному для цього місці.

У скільки ж обійдеться курцеві, невдало выбросившему недопалок в громадському місці? Мова йде про суму в 1700 до 2500 гривень, тобто 100 - 150 неоподатковуваних мінімумів.

«Країна підписала відповідні договори і повинна привести своє законодавство до законодавства в цій сфері в країнах Європейського Союзу. Фактично, нас зараз зобов'язують посилити відповідальність», - пояснила Лілія Баюш доцільність прийняття в Україні цього закону.

На сьогоднішній день в країні немає ефективних законних інструментів, які б дозволяли патрульним штрафувати за куріння та кидання недопалків в недозволених місцях. Та й самі штрафи незначні, тому не зупиняють курців – максимум 170 гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський може заплатити штраф у розмірі 1700 гривень. Намагався приховати глава держави?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ