Today.ua

Українці заплатять 6000 грн податку за пай: «Слуги народу» дісталися до дрібних землеробів

Дорого нині в Україні обійдеться бажання самостійно обробляти свій земельний пай. Дрібних землевласників хочуть обкласти значним обов'язковим податком, який будуть стягувати незалежно від того, скільки людина зуміла на своїй землі заробити.

Народні депутати з фракції «Слуга народу», спільно з групою «Довіра» виступили з ініціативою обкласти обов'язковим податком 6000 грн за пай для рядових власників землі. Як стало відомо, дана пропозиція з радістю підтримали представники великого агробізнесу.

На сьогоднішній день в Україні близько 7 мільйонів громадян є власниками земельних паїв, площею близько 4 гектарів. Більша половина дрібних землевласників воліють працювати на своїй землі самостійно. Решта здають свої земельні ділянки в оренду великим агрофірмам.

Більш того, з погіршенням економічної ситуації в країні все більше українців намагаються прогодувати свої сім'ї, самостійно обробляючи свій земельний пай. Дана тенденція намітилася ще в 2014-му році, і продовжує зростати з кожним роком. Дрібний бізнес почав непогано розвиватися, що і послужило невдоволення власників великих агрохолдингів.

І ось у ВР в лютому 2020 року зареєстрували законопроект під номером 3131, який, якщо він буде прийнятий, поставить хрест на відродженні мікробізнесу в Україні. Зазначається, що в червні фінансовий комітет рекомендував цей документ до прийняття в першому читанні.

Чим це загрожує дрібним землевласникам? Тим, що буде впроваджена мінімальна податкова виплата в розмірі 6000 гривень з кожного гектара землі, незалежно від того, скільки фермер зумів отримати доходу зі свого паю.

«Це просто land grab, як по-англійськи називається феномен силового витіснення дрібних фермерів з їх землі великими агрокомпаніями. Таким чином, будуть просто "віджимати" землю у одноосібників», - стверджує економіст Київської школи економіки Олег Нів'євський.

При цьому, за словами експертів, великі агрофірми фактично будуть захищені від сплати даного податку, оскільки юридичні особи платять більше 1500 грн у перерахунку з гектара і, згідно із законопроектом №3131 їм нічого додатково платити не доведеться.

Нагадаємо, навесні 2020 р ВР прийняла закон, згідно з яким землі сільгосппризначення на території України можна буде продавати і купувати з 1 липня 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ