Today.ua

Українців змусять відзвітувати за кожну гривню: банки вимагають підтвердження джерела грошей

В Україні перевірятимуть кожен банківський переказ. Навіть за 150 гривень доведеться звітувати. При виявленні порушень накладатимуться значні штрафи.

Директор Української асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко розповів, що його рідний брат перевів йому 150 гривень. Однак отримати ці гроші Дорошенко не зміг. Державний банк зажадав підтвердження джерела походження даної суми.

150 гривень зарахували на рахунок Олексія тільки після того, як родич направив банку свою декларацію про доходи. У банку з цього питання заявили, що таких дій вимагає чинне законодавство України, стаття про протидію легалізації і відмивання доходів, отриманих протиправним шляхом, а також про фінансування тероризму і розповсюдженню зброї масового ураження.

Посилаючись на дану постанову українського уряду, фінансові установи тепер зобов'язані перевіряти всі дохідні операції клієнтів. Наприклад, банк має право встановити індивідуальний ліміт для кожного клієнта. Якщо максимально отримана клієнтом сума за певний період часу перевищить ліміт, то фінустанова може ініціювати перевірку і зажадати підтвердження походження грошей.

Фінансовий моніторинг також може бути запущений, якщо наприклад, клієнт протягом останніх двох років отримував на свою банківську карту тільки аванс і зарплату, а потім раптом на його рахунок було перераховано десяток грошових переказів. Щоб виявити нелегальне ведення підприємницької діяльності, банки встановлюють свої ліміти і індикатори, при спрацьовуванні яких буде запущений фінансовий моніторинг.

Підтвердження джерел доходів виглядає наступним чином: клієнт повинен надати банку декларацію майнового стану або довідку про доходи з місця роботи. Якщо документи надані не будуть, то в проведенні банківських операцій буде відмовлено.

Нагадаємо, раніше в Україні назвали ще одну причину відмови в нарахуванні субсидії. Умови отримання допомоги від держави стають все більш жорсткими з кожним роком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ