Today.ua

Україна постраждає більше за всіх: в МВФ попередили про тотальне зубожіння населення

Новий прогноз МВФ по Україні виявився вкрай тривожним. За даними Фонду, незабаром жителі країни збідніють удвічі. Що стало причиною такого жахливого стану економіки держави?

У Міжнародному валютному фонді заявили, що Україна постраждає набагато сильніше в результаті кризи, що розвинулась на тлі пандемії коронавіруса, ніж інші країни Європи та світу. Так, прогнози аналітиків Фонду показали, що ВВП України впаде майже в два рази більше, на 8,2%, ніж світовий, де падіння фіксується на рівні 4,9%.

Постпред МВФ в Україні Йоста Люнгман під час відеоконференції Європейської бізнес-асоціації назвав два чинники, що руйнують економіку України . По-перше, в українців немає значних грошових запасів, якими в більшості випадків володіють жителі інших країн. Цей фактор стає причиною падіння рівня споживання. А по-друге, обмежена фіскальна підтримка економіки, що також обернеться стрімким погіршенням економічної ситуації в країні. В умовах пандемії коронавіруса безліч компаній збанкрутували, або скоротили робочі місця.

В МВФ вважають, що найближчим часом в Україні буде стрімко зростати рівень бідності і безробіття. Купівельна можливість зарплати буде постійно скорочуватися, населення почне бідніти. За попередніми підрахунками, рівень бідності зросте з 27 до 44 відсотків.

Єдиною можливістю для українців заробити трохи грошей на життя буде поїздка за кордон на заробітки, впевнені експерти. Сотні тисяч людей вже зараз чекають відкриття кордонів, щоб виїхати з країни.

Зазначимо, що Світовий Банк виділив 350 мільйонів доларів Україні на підтримку реформ для економічного відновлення. Але чи вистачить цих грошей на те, щоб повернути людям можливість жити і заробляти в рідній країні, на жаль, залишається під питанням.

Нагадаємо, раніше була оприлюднена чергова порція записів бесіди Порошенко і Байдена. Особливо цікаві висловлювання обох політиків про підвищення тарифів на газ для населення України та про отримання нового кредиту від МВФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ