Вся картопля містить одну шкідливу речовину. В одній її буде дуже мало, а в іншій - відсоток зашкалюватиме. Щоб визначити в магазині, чи здоровий коренеплід, треба звернути увагу на три речі.
Соланін є у кожній бульбі. Це рослинний глікоалкалоїд, який є токсичним. Вживання його у великій кількості призведе до проблем зі здоров'ям у людей, наприклад, нудоти, блювотиння, порушення роботи ШКТ, і навіть галюцинаціям і судомам, для котів і собак взагалі може бути смертельним.
Визначити, чи токсична картопля, можна на око. Досить добре розглянути бульби.
Як визначити токсичну картоплю у магазині?
Якщо картопля довго зберігалася під прямим сонячним промінням або у світлому приміщенні, то через фотосинтез кількість отрути в продукті значно збільшується. На це вказуватимуть зелені плями під шкіркою. Достатньо підколупати шкірку нігтем або ключами і перевірити картоплю. Просто зрізати зелені ділянки мало, оскільки соланін накопичується не в них, а по всьому плоду.
Не беріть картоплю, якщо на ній з'явилися очі і паростки - це ознаки тривалого зберігання овочів. Найбільш небезпечна для людей і тварин весняна проросла картопля, тому що в ній втричі більше токсичної речовини, ніж в осінній.
Якщо на шкірці картоплі є пошкодження, так скажемо "рани", значить у коренеплоді точно підвищено кількість соланіну. Справа в тому, що, намагаючись захиститися, картопля направляє всі свої біологічно активні речовини на те, щоб "залікувати рани", у тому числі виробляючи соланін.
Нагадаємо, названо два популярні способи готування картоплі, які перетворять страву на отруту.