Україна багата на різні рецепти борщу. В умовах війни та на фоні відключень електроенергії не всі мають можливість розігріти їжу, коли того хочеться. Велика кількість українців раніше замінили газові плитки на електричні, а тому для них зараз приготування їжі є проблемою. Однак якщо світло вмикають по годинах, є можливість приготувати криворізький пісний борщ, який потім можна їсти холодним.
Криворізький борщ, який можна їсти холодним – рецепт
Складові:
- 400 г буряків
- 400 г картоплі
- 400 г капусти
- 100 г квасолі
- 100 г червоного болгарського перцю
- 60 г кореня петрушки
- 75 г моркви
- 100 г цибулі
- 3 л води
- 2 ст. л. томатної пасти
- 2 ст. л. рослинної олії
- 1 ст. л. борошна
- 20 г петрушки
- 100 г сметани
- Сіль на смак
- Чорний мелений перець на смак
Спосіб приготування:
- Квасолю перед приготуванням потрібно замочити на кілька годин, краще на ніч.
- Ставимо квасолю на вогонь і готуємо кілька годин. Перевірити готовність, можна діставши одну штучку і розім'явши вилкою чи пальцями. Боб повинен бути м'яким, але не розваритися. Залишаємо квасолю у відварі.
- Картоплю нарізаємо кубиками. Перець – соломкою. Корінь петрушки – на кілька шматочків. Моркву та буряк – соломкою.
- Нарізаємо цибулю невеликими кубиками та обсмажуємо на слабкому вогні до прозорості.
- На іншій сковороді розігріваємо рослинну олію, додаємо томатну пасту та оцет - тушкуємо 10-15 хвилин до напівготовності. Додаємо моркву та обсмажуємо ще 5-7 хвилин. Солимо і перчимо.
- Три літри води закип'ятити, додати картоплю та капусту - варити 10-15 хвилин. Додаємо квасолю з відваром, перець, буряк, моркву, корінь петрушки та цибулю.
- Борошно пасеруємо на сковороді, розбавивши невеликою кількістю води, додаємо в каструлю - готуємо 5-7 хвилин.
- Під кінець солимо і перчимо блюдо.
- Подаємо гарячим або холодним зі сметаною та дрібно нарізаною зеленню петрушки.
Готово! Смачного!
Пропонуємо вам також спробувати приготувати три намазки на хліб, якщо вимкнули світло, і немає можливості готувати – смачно та швидко.