Today.ua

Субсидії в Україні: готується новий етап відсіву одержувачів держдопомоги

В Україні не приховують, що готується новий етап відсіву одержувачів державної допомоги (субсидії). Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, митної та податкової політики Данило Гетманцев подав до парламенту законопроект «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Головна мета документу — провести ретельні перевірки та забезпечити державною допомогою тільки тих, кому вона дійсно потрібна, а не тих, хто приховує свої доходи і при цьому незаконно претендує на субсидію. Данило Гетманцев наголосив, що перевірка претендентів на субсидію буде проводитися тричі: до її призначення, в процесі отримання та протягом трьох років після отримання.

Нагадаємо, що зараз перевірка проводиться тільки до призначення субсидії. На сьогоднішній день перевіряють тільки рівень доходів, наявність протягом року витрат на суму понад 50 тисяч гривень. У разі прийняття закону будуть перевіряти ще й наявність у субсидіантів землі, вкладів у банках, вивчати їх пересування. Якщо виявиться, що одержувач не повідомив якусь інформацію, яка впливає на призначення та розмір допомоги, її змусять повернути державі переплату добровільно або через суд. У законопроекті прописана відповідальність центрального і місцевих органів по призначенню державної допомоги за збереження банківської таємниці та персональних даних.

Судячи з поданого Кабінетом міністрів у Раду законопроекту «Про державний бюджет України на 2020 рік», на виплати пільг та житлових субсидій громадянам передбачено 47 мільярдів 628,6 мільйона гривень. Таким чином, уряд планує зменшити виплати субсидій порівняно з 2019 роком на 8,3 мільярда гривень.

Нагадаємо, українці, які втратили субсидії, залишилися на межі виживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ