Today.ua

Субсидії відберуть, а послуги зроблять платними: в Україні стартує реформа системи соцдопомоги

Реформа соцдопомоги в Україні буде носити глибинний характер і торкнеться всіх одержувачів допомоги від держави, починаючи від інвалідів і закінчуючи незаможними громадянами та одержувачами субсидій. Що підготували для українців реформатори?

На офіційному сайті Міністерства соціальної політики України з'явилося відразу кілька законопроектів, прийняття яких повністю змінить роботу соціальної служби в країні.

Так, планується незабаром створити в державі Національну сервісну службу з розгалуженою мережею територіальних відділень та широкими повноваженнями. Метою роботи інспекторів нової структури стане проведення перевірки всіх отримувачів субсидій та соціальних виплат. Це допоможе виключити зі списку одержувачів тих, хто незаконно користується щедрістю держави.

Багато послуг пропонується зробити платними. Приміром, якщо інспектори територіального відділення з'ясують, що родичі літньої людини, яка потребує догляду, продали нерухомість, це буде означати, що гроші у них є, а значить, вони повинні самі оплачувати медичну допомогу і догляд за своїм літнім членом сім'ї.

У Мінсоцполітики має намір завершити проведення реформи вже до кінця 2020 року. Частина повноважень Міністерства буде передана в зону відповідальності Національної сервісної служби, яка отримає повноваження відслідковувати на місцях правомірність нарахування та отримання соціальних виплат.

У зону відповідальності Національної сервісної служби буде входити перевірка та надання соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям з дітьми, особам з інвалідністю, чорнобильцям, ветеранам, питання оздоровлення та відпочинку дітей низки категорій, питання захисту прав дітей та усиновлення, соціальна адаптація осіб після тюремного ув'язнення, рішення проблем домашнього насильства та торгівлі людьми, а також здійснення допомоги колишнім військовим.

Ця служба буде нести відповідальність за використання бюджетних коштів, інспекторів зобов'яжуть виявляти факти надміру сплаченої допомоги або її незаконного надання. Простіше кажучи, тепер за кожним одержувачем соціальної допомоги в Україні будуть стежити люди з нового відомства.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні скоро дуже серйозно візьмуться за всіх одержувачів субсидій та соціальної допомоги. Перевіряти будуть за цілою низкою нюансів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ