Традиційна німецька різдвяна випічка штоллен зазвичай робиться із соковитого, важкого і здобного тіста на дріжджах. Зазвичай готовий кекс посипають цукровою пудрою, а в тісто додають багато різних прянощів, родзинок, горіхів та цукатів. Пропонуємо вам приготувати до свят традиційний різдвяний кекс – за простим рецептом.
Різдвяний кекс – рецепт
До випікання кексу потрібно приступати заздалегідь десь за день, щоб встигнути приготувати заготівлю з цукатів. Також перед приготуванням за пару годин з холодильника потрібно дістати вершкове масло, щоб воно стало м'яким.
Складові:
- 3 яйця
- 200 мл молока
- 50 г дріжджів
- 600 г борошна
- 0,5 ч. л. солі
- 300 г вершкового масла
- 200 г ізюму
- 200 г горіхів
- 200 г цукатів
- 300 мл рому, коньяку або віскі
- Цедра одного апельсина
- Сік одного апельсину
- Цедра одного лимона
- 1 ч. л. кориці
- 0,5 ч. л. мускатного горіха
- 400 г цукрової пудри
Спосіб приготування:
- Цукати подрібнити до розміру родзинок. Родзинки залити окропом на 5 хвилин і злити, викласти на паперовий рушник. Горіхи подрібнити.
- Цитрусові добре промити під проточною водою, витерти сухо. Натерти цедру з апельсина видавити сік.
- У ємності змішати апельсиновий сік з ромом, коньяком або віскі, а також цукатами, родзинками та горіхами – залишити просочуватись на добу.
- У сотейнику трохи розігріти молоко і додати до нього дріжджі, 2 столові ложки цукру та 100 г борошна. Добре перемішати та залишити на 15 хвилин. Коли тісто збільшиться вдвічі, додаємо в нього цукор, що залишився, сіль, яйця, корицю і мускатний горіх - перемішати.
- У тісто поступово ввести 550 г просіяного через сито борошна і додати розм'якшене вершкове масло, добре перемішати і залишити в теплому місці на 2,5 години.
- Родзинки, горіхи та цукати перекласти на паперовий рушник, щоб увібралася волога. Присипати трохи борошном і додати в тісто - залишити на годину.
- З тіста зробити один великий або кілька невеликих кексів, перекласти їх на деко або у форми, відправити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45-60 хвилин.
- 100 г вершкового масла розтоплюємо на водяній бані і полити готовий кекс, посипати зверху цукровою пудрою. Цю процедуру потрібно повторити тричі.
- Подавати кекс можна відразу, або загорнути десерт у фольгу і зберігати близько 2 тижнів.
Пропонуємо вам також спробувати приготувати пиріг по-турецьки. Досвідчені господині пропонують замінити борошно та молоко на "таємні" інгредієнти.