Today.ua

Свято 29 липня: обряд на хороший урожай в день пам'яті Афіногена і дев'яти його учнів

За століттями традицією, 29 липня Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Афіногена та 9 його учнів. Всі мученики постраждали в ім'я віри і навіть перед лицем смерті не відмовилися від неї.

Афіноген проповідував християнство у Севастії. Правитель-язичник піддав святого і дев'ять його найвідданіших учнів жорстоким тортурам, але всі вони відмовилися приносити жертви ідолам, волаючи про милість Єдиного Бога.

29 липня прийнято відвідати церковну службу, просячи святого про гарну погоду. Після повернення додому з храму господині накривали стіл. А після ситної трапези чоловіки вирушали працювати в полі. Жінки займалися заготівлею овочів і фруктів на зиму.

В цей день починалися перші покоси. Тривали вони до 2 серпня. Щоб захід пройшов успішно, 29 липня в'язали невеликий сніп, ставили його в кут в передній частині хати, під іконами. Цей обряд був спрямований на отримання хороших урожаїв.

Здавна наші пращури помітили, що з цього дня приходять перші холоди, замовкають птахи, відчуваються перші ознаки швидкої осені.

Народні прикмети на 29 липня

Іменинники 29 липня: Алевтина, Афиноген, Валентина, Павло, Фауст, Хіонія, Юлія.

Дізнайтеся також прогноз погоди на серпень 2020. Синоптики Укргідрометцентру оновили дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ