Today.ua

Свято 25 липня: народні прикмети та традиції в день Прокла-плакальника

Православна церква традиційно 25 липня відзначає день пам'яті святого мученика Прокла і його дядька Іларія. В цей день споконвіку існувало безліч заборон, порушувати які вважалося дуже небезпечним.

Згідно з церковним переданням, Прокл та Іларія були страчені у 2 столітті нашої ери за відданість християнській вірі. Мучеників поховали в одній могилі.

На Русі цей день називали Прокл-плакальник, оскільки з ранку 25 липня випадало дуже багато роси. Вважалося, що роса на Прокла володіє цілющою силою, нею омивали хворі місця, щоб швидше настало зцілення.

У день Прокла-плакальника заборонялося працювати і займатися рукоділлям. Строго заборонялося лихословити, заздрити і лаятися.

Люди вірили, що ранкову росу на Прокла-плакальщика «розсипали» в полях русалки або зірки, також росу називали «видихом землі». Виходячи в поле прийнято було брати з собою шматок лляної тканини, просочувати її росою і віджимати в глиняний посуд. Зібрану росу несли додому, щоб лікуватися від хвороб і пристріту. Жінки з юних років вмивалися цією цілющою росою, щоб завжди залишатися гарними й зберігати молодість.

Народні прикмети на 25 липня

Іменинники 25 липня: Іван, Марія, Михайло, Арсеній, Вероніка, Гаврило, Федір.

Обов'язково прочитайте прогноз погоди на найближчі дні від Укргідрометцентру. За даними метеорологів, на Україну насувається потужний грозовий фронт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ