Today.ua

Свято 23 серпня: в день святого Лаврентія Римського обов'язково вмийтеся ранковою росою

Православна церква 23 серпня традиційно вшановує пам'ять священномученика Лаврентія Римського. Святий жив в 3 столітті нашої ери, був архідияконом християнської громади в Римі. Він був головним хранителем майна храму.

Святий Лаврентій народився на території нинішньої Іспанії, в стародавньому місті Оске. Наставником Лаврентія був архідиякон, а після єпископ християнської церкви Сикст. За часів гонінь на християн за правління імператора Валеріана одним з перших під удар потрапив учитель Лаврентія єпископ Сикст. Він був схоплений і страчений.

Перед смертю Сикст встиг залишити настанови своєму учневі. Лаврентій все виконав: роздав нужденним все церковні гроші. Після цього Лаврентія схопили і ув'язнили. Там він знайшов дар зцілення. Святий Лаврентій Римський за життя встиг зробити безліч чудес. Він зціляв одним лише дотиком від сліпоти. У день пам'яті Лаврентія православні віруючі моляться святому про зцілення від очних хвороб, а також від псування і пристріту. У народі 23 серпня відзначали день Лаврентія-зоречника. У цей день ранкові та вечірні зорі набували багряного сяйва. Вода в водоймах стає все холодніше.

23 серпня треба встати раніше, зібрати руками ранкову росу і умити нею особа. Особливу увагу слід приділити очам.

Роса в день Лаврентія набуває цілющу силу, вважали в народі, вона допомагає вилікуватися від очних та інших хвороб, зберегти молодість і красу.

Народні прикмети на 23 серпня

Іменини 23 серпня: Афанасій, В'ячеслав, Лаврентій, Роман, Сава.

Дізнайтеся також прогноз погоди для України на осінь 2020. Синоптики попередили про можливі сюрпризи природи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ