Today.ua

Свято 19 липня: прикмети і традиції у день пам'яті Сисоя Великого

Традиційно 19 липня (6 липня за старим стилем) Православна церква вшановує пам'ять святого відлюдника Сисоя Великого. Преподобний прославився своїми благочестивими діяннями, відрізнявся неймовірним смиренням. Це назавжди записало його в історію Християнства.

Святий Сисой служив Богу, майже все життя провівши в невеликій печері посеред безкрайньої пустелі. Шість десятиліть чернець вів суворий спосіб життя, завдяки чому отримав духовну чистоту, за що був наділений даром творити чудеса.

В давні часи на Русі в цей день відзначали Сисоєв день. Наші предки поспішали завершити роботи в полі до приходу Сисоєвого дня. Після наставав час відпочинку перед збором врожаю. У народі говорили: «Не то турбота, що багато роботи, а то турбота, як немає роботи»

Рано вранці люди виходили на вулицю і бігали босоніж по росі. Вважалося, що краплі роси в Сисоєв день набувають цілющу силу і здатні позбавити від хвороб.

Господині в цей день збирали смородину і варили з неї варення на зиму.

Іменинники 19 липня: Олександр, Анатолій, Андрій, Антон, Архип, Валентин, Василь, Віктор, Гліб, Іван, Інокентій, Лук'ян, Марфа, Уляна, Федір.

Дізнайтеся також прогноз погоди на серпень в Україні. Синоптики попередили про аномальні природні явища в найближчі тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ