Today.ua

Свято 12 квітня: Вербна неділя 2020 – традиції та народні прикмети

У 2020 році Вербну неділю або Вхід Господній в Єрусалим православні християни відзначають 12 квітня. Свято традиційно відбувається за тиждень до Великодня. Вважається, що в цей день Ісус Христос увійшов у Єрусалим, звідси і друга назва свята.

Коли Син Божий входив в Єрусалим, його зустріли місцеві жителі, тримаючи в руках пальмові гілки. Люди вітали Спасителя, який напередодні воскресив з мертвих Лазаря. Звістка про це розлетілась дуже швидко і дійшла до Єрусалиму.

На Русі не росли пальми, тому тут символом свята стали гілочки верби, які в цей час розпускаються. Так, у Православ'ї з'явилося свято Вербна неділя, а у католиків воно називається - Пальмова неділя.

В цей день всі віруючі християни з самого ранку йдуть до церкви. Богослужіння в цей день, як говорять в народі, володіють цілющою силою.

Прийшовши додому близькі символічно торкаються один одного гілками свяченої верби і примовляють: «Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий, як вода, і багатий, як земля»

Принесені з церкви гілки ставлять у вазу біля ікони, а торішні – спалюють.

Вхід Господній в Єрусалим християни за традицією святкують вдома, в колі сім'ї.

У цей день заборонено лаятися і злитися. Прийнято прощати образи і бажати навіть своїм ворогам щастя і здоров'я.

Не можна також на Вербну неділю різати, займатися рукоділлям, працювати в саду і вдома. Необхідно відпочивати і читати молитви.

Народні прикмети на 12 квітня

Ясна погода на Вербну неділю обіцяє хороший урожай фруктів. Мороз – до багатого врожаю ярих.

Якщо цілий день дме сильний вітер, то такою ж буде і літо.

Якщо бруньки верби до цього дня залишилися закритими, на гілках не встигли з'явитися «котики», то чекали поганих урожаїв.

Іменинники 12 квітня: Зосима, Кифа, Іван, Софрон.

Варто зазначити, що Католицька і Православна церкви відзначають багато свят в різні дні. Так, католицький Великдень 2020 співпадає з православною Вербною неділею. Які головні відмінності у великодніх традиціях між християнами двох конфесій?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ