Вінегрет - холодна страва української кухні, яка сягає корінням у давнину. Вважається, що салат міг зародитися в Німеччині чи Скандинавії, а також походить від французького слова vinaigre (вінегр) – оцет. Вся справа в тому, що в ХІХ столітті вінегрет заправляли виключно заправкою на основі оцту, гірчиці та оливкової олії (дуже по-французьки, правда?!).
Ідеальний вінегрет виходить, тільки якщо дотримуватися правильних пропорцій. До складу салату входять варені овочі, зелень, цибуля та солоні огірки. В Україні салат прийнято заправляти домашньою олією, але деякі це роблять майонезом.
Вінегрет - рецепт
До рецепту також можна додати інші інгредієнти, поширені в Україні. Наприклад, квасолю чи квашену капусту. Деякі господині ще додають оливки чи морську капусту.
Складові:
- 4 картоплини середнього розміру
- 2 моркви
- 2 буряки
- 2 солоних огірків
- рослинна олія
- сіль за смаком
- чорний перець за смаком
- улюблена свіжа зелень до смаку
Спосіб приготування:
- Овочі потрібно добре вимити, викласти в каструлю, залити холодною водою та варити до готовності.
- Картоплю та моркву можна варити разом, а от буряк краще відварити в окремій каструльці.
- Готові охолоджені овочі очищаємо від шкірки і нарізаємо за бажанням - але краще не надто дрібними і не надто великими шматочками.
- Щоб кожен овоч зберіг свій колір, буряк потрібно нарізати в окрему мисочку і залити олією і вже потім змішувати з іншими інгредієнтами.
- Солоні огірки теж потрібно нарізати і додати салат.
- Так само слід вчинити з цибулею та свіжою зеленню.
- Посолити, поперчити, додати при потребі ще олії та перемішати.
Готово! Смачного.
Пропонуємо вам також спробувати приготувати омлет з авокадо по-мексиканськи - рецепт смачного та корисного сніданку нашвидкуруч.