Today.ua

Пенсії, соцдопомогу і штрафи в Україні нараховуватимуть за новими правилами: що зміниться

В Україні мають намір змінити підхід до нарахування пенсій, соцдопомоги і навіть штрафів. Для цього прожитковий мінімум «відв'яжуть» від розрахунків розміру соцвиплат і грошових стягнень, замість нього встановлять «базову величину».

В Україні з 1 липня 2021 року планують ввести базову величину в розмірі 2100 гривень. Саме цей критерій замінить прожитковий мінімум в нарахуванні соціальних виплат, пенсій та штрафів.

Законопроект розроблений в Федерації профспілок України, гендиректор директорату розвитку соцстрахування і пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентиною Кудін даний документ вже підписав. Розробники законопроекту пропонують докорінно змінити підходи до вдосконалення механізмів визначення та застосування прожиткового мінімуму в Україні. Якщо документ буде прийнятий, то розрахункову величину прожиткового замінять для щомісячних соціальних виплат (соцдопомога, пенсія і т.п.) на базову величину.

Крім того, окрема базова величина буде використовуватися для розрахунку штрафних санкцій та адміністративних стягнень.

У документі також прописано щорічне збільшення базової величини для соцвиплат, грошових платежів та стягнень з урахуванням рівня інфляції, починаючи з 2022 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні мають намір провести індексацію пенсій. Коли і на скільки зростуть виплати пенсіонерам?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ